IndyCar Series

Van Kalmthout debuteert in IndyCar met test in Portland

19 juli 2019 15:49 Aangepast: 19 juli 2019 16:01

Rinus van Kalmthout maakt begin volgende maand als jongste Nederlander ooit zijn debuut in de IndyCar Series, de Amerikaanse tegenhanger van de Formule 1. De 18-jarige Hoofddorper zal op het circuit van Portland gaan testen voor het team van Ed Carpenter Racing.

Van Kalmthout werd vorig jaar kampioen in het ProMazda-kampioenschap, en staat momenteel tweede in het Indy Lights-kampioenschap, de voornaamste opstapklasse van de IndyCar Series. Op 7 augustus zal de Nederlander al voor het eerst kennis mogen maken met een IndyCar-bolide. De TeamNL-rijder is door Ed Carpenter Racing uitgenodigd voor de collectieve IndyCar-test op de Portland International Raceway in Oregan, een unieke kans die 'Veekay' vanzelfsprekend met beide handen aangrijpt.

'Ik ga mijn uiterste best doen'

"Ik ben ontzettend blij met de kans die ik krijg om bij Ed Carpenter Racing met een IndyCar te testen", vertelt Van Kalmthout. "Het is altijd mijn belangrijkste doel en mijn droom geweest om met een IndyCar te rijden en ik ga mijn uiterste best doen om te laten zien wat ik kan! Ik wil Ed Carpenter bedanken voor deze kans en het in mij gestelde vertrouwen."

Ed Carpenter Racing is één van de meest succesvolle privéteams in de IndyCar Series. Teameigenaar Ed Carpenter neemt zelf de ovalraces in het Amerikaanse kampioenschap voor zijn rekening, en stond al drie keer op pole-position voor de Indianapolis 500. De 38-jarige Carpenter verheugt zich op de test met Van Kalmthout.

'Wij zijn benieuwd wat Rinus gaat laten zien'

"Wij kijken ernaar uit om met Rinus op 7 augustus op Portland te gaan testen," aldus Carpenter. "De Indy Lights serie heeft goede talenten voortgebracht en ECR heeft altijd oog gehad voor rijders die uit deze serie komen. Rinus heeft het dit seizoen uitstekend gedaan en we zijn zeer benieuwd wat hij tijdens de test laat zien."

Blik op 2020

Van Kalmthout hoopt volgend jaar zijn racedebuut te kunnen maken in de IndyCar Series. Door zijn goede resultaten komt Van Kalmthout nu al in aanmerking voor een IndyCar-testlicentie, terwijl een top drie klassering in het Indy Lights-kampioenschap recht geeft op een IndyCar-racelicentie. De goede prestaties van Van Kalmthout waren al bij meerdere teams uit de NTT IndyCar Series opgevallen en voor Ed Carpenter Racing aanleiding om het Nederlandse talent uit te nodigen voor de test op Portland International Raceway. Het team heeft goede ervaringen met coureurs uit de Indy Lights: Ed Jones en Spencer Pigot – de twee rijders die dit jaar actief zijn voor het team – wonnen zelf respectievelijk in 2015 en in 2016 de titel in de Indy Lights.  

Koen Sniekers / RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van
`