World Endurance Championship

SMP Racing trekt stekker uit LMP1-programma

08 juli 2019 15:24 Aangepast: 08 juli 2019 15:34

SMP Racing keert na de zomer niet terug in het FIA World Endurance Championship. Het Russische team heeft maandag bekendgemaakt dat het haar LMP1-programma stopzet.

SMP Racing was het afgelopen seizoen met twee LMP1-bolides actief in het WEC, maar het zal na de zomer dus niet gaan deelnemen aan het seizoen van 2018/2019. Nadat het in juni achter de beide Toyota’s derde werd in de 24 uur van Le Mans, is het team van mening dat het het hoogst haalbare heeft bereikt.

"Het scoren van een overwinning is altijd ons enige doel geweest, en we zijn van mening dat we die overwinning hebben behaald met het scoren van het hoogst haalbare resultaat gezien de omstandigheden", aldus SMP-oprichter Boris Rotenberg. "Na de laatste race op Le Mans hebben we besloten dat SMP Racing het FIA WEC zal verlaten. Ons team zal niet deelnemen aan het seizoen van 2019/2020."

Leegloop in LMP1-klasse

Het vertrek van SMP Racing komt als een verrassing voor het WEC, al was het team al langer niet blij met de gang van zaken in de topklasse van het endurance-kampioenschap waar Toyota als enige fabrieksteam momenteel de dienst uitmaakt met haar twee hybride-aangedreven LMP1-bolides.

SMP Racing – dat afgelopen seizoen onder andere oud-Formule 1-coureurs Stoffel Vandoorne en Vitaly Petrov in de gelederen had – is al het derde team dat zich terugtrekt uit de LMP1-klasse. Het Amerikaanse team van DragonSpeed focust zich na een moeizaam LMP1-avontuur op haar activiteiten in de LMP2-klasse en de IndyCar Series, terwijl ByKolles Racing mogelijk alleen aan een handjevol races gaat deelnemen komend seizoen.

Door het vertrek van SMP Racing krimpt het LMP1-veld voor 2019/2020 naar zes bolides. Toyota, Rebellion en het nieuwe Team LNT hebben elk twee bolides ingeschreven voor het nieuwe seizoen. Rebellion gaat mogelijk echter maar met één bolide deelnemen aan het volledige seizoen om alleen met twee auto's deel te nemen aan de 24 uur van Le Mans. Over de plannen van LNT – dat met twee Ginetta's zou gaan rijden – is nog weinig bekend.

Laatste LMP1-seizoen

Het WEC-seizoen van 2019/2020 wordt het laatste seizoen van de LMP1-klasse. Volgende zomer wordt de topklasse vervangen door de nog naamloze klasse voor hypercars en hybride-prototypes, waar Aston Martin en Toyota zich al voor hebben ingeschreven.

Koen Sniekers / RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van
`