Grand Prix van Nederland

F1-wedstrijdleider te spreken over geplande aanpassingen Circuit Zandvoort

26 juni 2019 15:37 Aangepast: 26 juni 2019 15:43

Michael Masi, de nieuwe wedstrijdleider van de Formule 1, heeft deze week voor het eerst een bezoek gebracht aan het circuit van Zandvoort. Na een uitgebreide inspectie van het duinencircuit was de Australiër positief over de geplande werkzaamheden aan de baan ter voorbereiding op de terugkeer van de Grand Prix van Nederland volgend jaar mei.

Circuit Zandvoort werd eerder al op een bezoek getrakteerd door Charlie Whiting, die na zijn plotselinge overlijden in maart werd opgevolgd door Michael Masi. De nieuwe Race Director van de FIA had het circuit van Zandvoort zelf nog niet met eigen ogen gezien, maar na de Grand Prix van Frankrijk vloog de Australiër eerder deze week door naar Nederland voor een bezoekje aan het circuit dat volgend jaar terugkeert op de Formule 1-kalender.

Goedkeuring circuit

Om Zandvoort geschikt te maken voor de hedendaagse Formule 1-bolides zal het circuit deze winter op een aantal plekken op de schop gaan. Deze plannen zullen in augustus worden voorgesteld aan de FIA Circuit Commission, die vervolgens zal moeten bepalen of het circuit van Zandvoort geschikt is voor de Formule 1. Totdat het zover is zal er op de F1-kalender van 2020 achter de Grand Prix van Nederland een sterretje komen te staan, wat inhoudt dat het doorgaan van de race nog onder voorbehoud is. De goedkeuring van het circuit lijkt echter niet meer dan een formaliteit, nadat Masi tijdens zijn bezoek aan Zandvoort positief reageerde op de voorgestelde veranderingen aan de baan.

'Positief verrast'

“We waren positief verrast door de steun van de FIA voor onze voorgestelde plannen,” vertelde Jarno Zaffelli tegen Racefans. Zaffelli is de CEO en oprichter van circuitarchitect Dromo, dat de verbouwingen aan Circuit Zandvoort voor haar rekening neemt. “Michael [Masi] was zeer professioneel en behulpzaam. Hij steunde onze oplossingen die wel eens baanbrekend kunnen zijn om de show in de Formule 1 te verbeteren.”

Naast Masi waren ook vertegenwoordigers van de FIA, het Formula One Management en de Nederlandse autosportfederatie KNAF aanwezig bij de inspectie die in totaal zo’n vier uur in beslag nam. Volgens Allard Kalff is een dergelijk bezoek niet meer dan normaal, en zullen er voor volgend jaar mei nog wel meerdere bezoeken volgen.

Kalff: 'FIA-bezoek niet meer dan logisch'

“Men moet natuurlijk niet denken dat ze bij de FIA en FOM tot volgend jaar eind april achterover gaan leunen, en dan eind april een keertje in Zandvoort komen kijken om te zien wat ze gedaan hebben,” vertelt Kalff aan RTL GP. “Die mensen willen overal bij betrokken zijn, dus als er af en toe een bezoek komt is dat niet meer dan logisch en ik ga ervanuit dat ze nog wel vaker komen. Het laatste wat iedereen wil is dat ze volgend jaar voor nare verrassingen komen te staan, dus dit is helemaal logisch.”

Tijdens de verbouwingen op Circuit Zandvoort zullen onder andere de Hugenholtzbocht en de Hans Ernst Bocht onder handen worden genomen, terwijl de Arie Luyendijkbocht getransformeerd zal worden tot een soort kombocht zodat de coureurs in de laatste bocht al hun DRS kunnen gebruiken. Verder zal onder andere ook de pitingang worden vereenvoudigd.

Koen Sniekers / RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van