24 uur van Le Mans

Onderdeel van 10 cent kostte Van Uitert zege op Le Mans

19 juni 2019 16:57 Aangepast: 19 juni 2019 17:56

Een defect onderdeel van €0,10 was zondagochtend de reden dat de #26 LMP2-bolide van G-Drive 20 minuten in de pits stond tijdens de 24 uur van Le Mans. Het kostte het team van G-Drive een kans op de overwinning op het Circuit de La Sarthe, nadat het team mede dankzij een ijzersterke Job van Uitert het merendeel van de race had gedomineerd.

De 20-jarige Van Uitert namt afgelopen weekend met het LMP2-team van G-Drive pas voor het eerst deel aan de 24 uur van Le Mans, maar de coureur uit Dongen maakte een ijzersterk debuut en nam aan het begin van de avond zelfs de leiding in de LMP2-klasse over van Nicolas Lapierre.

Nadat Van Uitert ook in de nachtelijke uren op Le Mans foutloos had gereden, droeg hij in de ochtend met ruim twee minuten voorsprong het stuur over aan teamgenoot Roman Rusinov. Met nog vijf uur te gaan kreeg de Rus de Oreca na een pitstop door een probleem in de bedrading echter niet meer aan de praat, waarna deze achteruit de pitbox werd ingeduwd ter reparatie. Na 20 minuten werd Rusinov weer de baan opgestuurd, maar met een inmiddels opgelopen achterstand van vier ronden was het team van G-Drive kansloos in de strijd om de overwinning en moest het team uiteindelijk genoegen nemen met een zesde plek in de LMP2-klasse.

Gemengde gevoelens voor Van Uitert

“Boos, teleurgesteld, maar ook extreem trots,” blikte Van Uitert zelf terug op zijn 24 uur van Le Mans. “Ik ben trots op het team en mijn teamgenoten. De mensen die de race hebben gezien weten wat we gepresteerd hebben. Ze hebben gezien dat we met 6 uur te gaan ruim 3 minuten voorsprong hadden. Ze hebben de inhaalacties gezien, maar soms heb je het geluk gewoon niet aan je zijde.”

Onderdeel van 10 cent de boosdoener

Het mislopen van de zege werd uiteindelijk nog extra pijnlijk voor een team van G-Drive, omdat een klein spotgoedkoop onderdeel de oorzaak van de problemen bleek te zijn.

“Het was een klein onderdeel van niet meer dan 10 cent waarmee je de auto start. Dat onderdeel bleek echter kapot te zijn gegaan, waardoor de auto niet meer wilde starten,” vertelt Van Uiterts teamgenoot en oud-Formule 1-coureur Jean-Eric Vergne aan Autosport. “Het duurde even voordat we doorhadden wat het probleem was en we het vervangen hadden.”

Net als Van Uitert overheerste ook bij Vergne de teleurstelling: “Ik ben natuurlijk extreem teleurgesteld. Ik weet niet hoe ik me nu moet voelen. Dit soort dingen gebeuren echter. Het is ontzettend hard, maar dit hoort bij de magie van Le Mans.”

Koen Sniekers / RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van
`