24 uur van Le Mans

Bleekemolen is zege Le Mans alweer kwijt na diskwalificatie

18 juni 2019 01:23 Aangepast: 18 juni 2019 09:11

Jeroen Bleekemolen, Ben Keating en Felipe Fraga zijn hun overwinning in de GTE AM-klasse van de 24 uur van Le Mans kwijtgeraakt. De #85 Ford GT werd na afloop van de race gediskwalificeerd vanwege een overtreding van het brandstofreglement.

De Ford van Keating Motorsport bleek tijdens de race in 44,4 seconden volgetankt te kunnen worden, waardoor de tankinstallatie niet voldeed aan de minimale bijtanktijd van 45 seconden. Het verschil tussen de minimale en de actuele tanktijd werd vermenigvuldigd met het aantal tankstops van de #85 Ford tijdens de race, wat het team maandag een tijdstaf van 55,2 seconden opleverde. Daardoor zakte de auto terug naar de tweede plek in de einduitslag, ware het niet dat de auto vervolgens na een tweede beslissing van de wedstrijdleiding volledig werd gediskwalificeerd.

Ook probleem met tankinhoud

Net als de #68 Ford die uitkwam in de GTE Pro-klasse, bleek ook de tankinhoud van de #85 Ford van Bleekemolen de maximale hoeveelheid te overschrijden. Volgens de stewards had de brandstoftank 0,1 liter meer inhoud dan was toegestaan. Daarop werd de #85 Ford net als de #68 Ford gediskwalificeerd en uit de uitslag geschrapt.

De diskwalificatie is een enorme domper voor het team van Keating Motorsport, dat zondag ook in de slotfase van de 24 uur van Le Mans al op de vingers werd getikt door de wedstrijdleiding. Zo moest het team na een discutabele beslissing van de stewards een extra pitstop maken om de beschadigde voorbumper – waar de Ford al het merendeel van de race zonder problemen mee rondreed – meteen te laten vervangen. Omdat Ben Keating bij die pitstop tegen de reglementen in met wielspin wegreed, kreeg het team vervolgens ook nog eens een Stop&Go-penalty opgelegd.

Door de extra pitstop en de Stop&Go-penalty kwam Bleekemolen in het laatste uur van de race met vier seconden voorsprong op de Porsche van Project 1 Racing op de baan na de laatste pitstop. De Nederlander wist vervolgens in een ijzersterke stint een flink gat te slaan naar de Porsche van Jörg Bergmeister om daarmee na zijn zege in de LMP2-klasse in 2008, opnieuw een overwinning te pakken in de 24 uur van Le Mans.

Zege alsnog naar Project 1 Porsche

Door de diskwalificatie van de #85 Ford gaat de overwinning alsnog naar de Project 1 Porsche van Jörg Bergmeister, Patrick Lindsey en Egidio Perfetti. Het team had zondag ook al de GTE AM-titel veiliggesteld in het FIA World Endurance Championship. JMW Motorsport schuift met de Ferrari op naar de tweede plek, terwijl ook de derde plek naar een Ferrari gaat dankzij de #62 bolide van WeatherTech Racing.

Koen Sniekers / RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van
`