24 uur van Le Mans

Alonso wint opnieuw op Le Mans: 'Hebben deze niet verdiend'

17 juni 2019 16:26 Aangepast: 17 juni 2019 16:30

Fernando Alonso vindt niet dat hijzelf, Kazuki Nakajima en Sebastien Buemi zondag verdiend de 24 uur van Le Mans hadden gewonnen. Het trio was in de #8 Toyota eigenlijk de hele Le Mans-week de mindere van de beide Toyota’s, maar won uiteindelijk toch door problemen voor de zusterbolide met startnummer 7.

Hoewel Alonso, Buemi en Nakajima vorig jaar de 24 uur van Le Mans wisten te winnen, waren het stalgenoten José Maria Lopez, Kamui Kobayashi en Mike Conway die in de kwalificatie en in het merendeel van de race sneller waren. Lang zag het er dan ook naar uit dat de zege op Le Mans dit jaar naar de bolide met startnummer 7 zou gaan, totdat Lopez een uur voor het einde van de race met een lekke band en een sensorprobleem twee keer een extra pitstop moest maken. Daardoor kon Nakajima met de #8 Toyota de leiding pakken en in het laatste uur naar de zege rijden.

'Totaal onverwacht'

“Deze komt totaal onverwacht,” vertelde Alonso na afloop over zijn Le Mans-zege. “We hadden 24 uur lang niet de snelheid.”

De #8 Toyota wisselde voor de race terug naar de afstelling waarmee vorig jaar de race werd gewonnen, maar in de openingsfase sloeg Mike Conway al snel een gat met de zusterbolide. Door een aantal Safety Cars kwamen de Toyota’s in de nacht weer bij elkaar te liggen, maar in de ochtend was het toch weer de #7 die een flink gat wist te slaan. Een voorsprong die door de problemen in de slotfase uiteindelijk toch niet voldoende bleek.

“We waren niet zo snel als de #7, en we hebben het dan ook niet verdiend om zo te winnen,” erkent Alonso. “Het geluk heeft vandaag – zoals wel vaker in de autosport – een grote rol gespeeld.”

Alonso weet hoe het voelt

Alonso leeft mee met zijn teamgenoten in de #7 Toyota, en het deed hem denken aan de keer dat Toyota in 2016 in de allerlaatste ronde de race verloor, maar ook aan de pech die hij zelf in het verleden al heeft gehad: “Ik weet nog dat ik naar de tv keek toen Kazuki minuten voor het einde van de race in 2016 stilviel. Wat kun je op zo’n moment doen? Het is ontzettend moeilijk om daarmee om te gaan. Zelf heb ik dat soort momenten ook meegemaakt. Toen ik voor de Formule 1-wereldtitel vocht met McLaren in 2007 en met Ferrari in 2010 en 2012. Wanneer je op het laatste moment niet de klus kunt klaren, komt dat erg hard aan. Ik leef dan ook mee met mijn teamgenoten. Ze zijn niet alleen mijn teamgenoten namelijk, maar ook mijn vrienden. Zij hadden het verdiend om te winnen. Le Mans koos ons echter als winnaar.”

Wereldkampioen

Dankzij zijn overwinning op Le Mans heeft Alonso samen met Buemi en Nakajima tevens de LMP1-titel in het World Endurance Championship veroverd. “Ik ben er extreem trots op. Het was een lang Super Season. Vorig jaar was het extra zwaar omdat ik naast de Formule 1 ook het WEC deed, niet alleen Le Mans. Ik wilde namelijk vechten voor nog een wereldtitel, en die hebben we nu gelukkig behaald.”

Koen Sniekers / RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van
`