24 uur van Le Mans

Toyota #7 start 24 uur van Le Mans van pole-position

14 juni 2019 01:01 Aangepast: 14 juni 2019 01:05

Toyota heeft de volledige eerste startrij in de wacht gesleept voor de 87e 24 uur van Le Mans. Kamui Kobayashi wist de Toyota TS050 Hybrid donderdag als snelste rond het Circuit de La Sarthe te sturen tijdens de kwalificatie voor de Franse autosportklassieker.

Nadat hij op woensdagavond al de voorlopige pole-position in de wacht sleepte tijdens de eerste kwalificatiesessie, ging Kobayashi donderdagavond in de tweede kwalificatie nog een klap harder dankzij een 3:15.497. Die tijd werd in de derde en tevens laatste kwalificatiesessie later op de avond niet meer verbeterd, waarmee Kobayashi hemzelf en teamgenoten Mike Conway en José Maria Lopez de pole-position bezorgde voor de 24 uur van Le Mans komend weekend.

De #7 Toyota wordt zaterdag op de eerste startrij vergezeld door de zusterbolide met startnummer 8. Kobayashi’s landgenoot Kazuki Nakajima moest op +0.411s achterstand genoegen nemen met de tweede tijd. Vorig jaar wist de Japanner nog de pole te pakken voor de 86e editie van de race, waarna hij samen met teamgenoten Fernando Alonso en Sebastien Buemi – waarmee hij dit weekend ook de auto deelt - de race ook wist te winnen.

Achter de beide Toyota’s was het Russische SMP Racing het snelste van de privateers in de LMP1-klasse. Egor Orudzhev stuurde de #17 bolide van SMP Racing vroeg in de derde kwalificatiesessie naar de derde tijd dankzij een 3:16.159, waarmee hij maar +0.682s toegaf op de pole-tijd van Kobayashi. Gustavo Menezes klokte de vierde tijd in de #3-bolide van Rebellion Racing, voor Le Mans-debutant en oud-Formule 1-coureur Stoffel Vandoorne in de tweede SMP-bolide met startnummer 11. De tweede Rebellion met startnummer 1 moest genoegen nemen met de vierde startplek nadat deze in de tweede kwalificatiesessie werd geplaagd door motorproblemen. Renger van der Zande zal de race met de #10-bolide van DragonSpeed als zevende aan mogen vangen. 

Gommendy zet Graff op pole in LMP2

In de LMP2-klasse ging de pole-position naar het team van Graff. Tristan Gommendy stuurde de Oreca met startnummer 39 vroeg in de derde kwalificatiesessie naar een 3:25.073. De Fransman wist daarmee landgenoot Loic Duval in de #28-bolide van TDS Racing +0.272s voor te blijven. De LMP2-bolide van DragonSpeed was in de eerste twee kwalificatiesessies het snelste, maar de Amerikaanse renstal sleepte dankzij oud-Formule 1-coureur Pastor Maldonado uiteindelijk de derde startplek uit het vuur.

De #26 G-Drive-bolide van Le Mans-debutant Job van Uitert eindigde de LMP2-kwalificatie op een zesde plek. Ho-Pin Tung start de race zaterdag vanaf de achtste plek in de #38-bolide van Jackie Chan DC Racing. Eén plekje daarachter legde Racing Team Nederland met Nyck de Vries, Giedo van der Garde en Frits van Eerd beslag op de negende startplek.

Aston Martin op pole bij GTE's

Nadat Ford woensdagavond in de GTE Pro-klasse de snelste tijd had neergezet in de eerste kwalificatie en Porsche donderdagavond de tweede kwalificatie bovenaan de tijdenlijsten had afgesloten, ging de strijd om pole-position in de GTE Pro-klasse donderdagavond in het donker verder tijdens de derde kwalificatiesessie. Het was uiteindelijk Marco Sorensen die het Circuit de La Sarthe als snelste wist af te leggen dankzij een 3:48.000 met de #95 Aston Martin, die de Deen in de race deelt met landgenoot Nicki Thiim en de Brit Darren Turner. Sorensen bezorgde Aston Martin daarmee de allereerste pole-position op Le Mans.

Harry Tincknell maakte het in de slotminuten van de kwalificatie nog even spannend toen hij in de eerste sector de snelste tussentijd liet noteren, maar uiteindelijk moest de Brit met de #67 Ford genoegen nemen met de tweede plek op +0.112s achterstand. Antonio Garcia eindigde de kwalificatie met de #63 Corvette op de derde plek, terwijl de #93 Porsche en de #82 BMW er voor zorgden dat de GTE Pro-kwalificatie werd afgesloten met vijf verschillende fabrikanten in de top vijf.

Nick Catsburg, de enige Nederlander in de GTE Pro-klasse, zal de race vanaf de 16e plek aan moeten vangen. De Nederlander eindigde al vroeg in de derde kwalificatiesessie in de bandenstapels met de #81 BMW, waardoor deze zijn tijd niet meer kon aanscherpen.

Porsche op pole in GTE AM, Bleekemolen 9e

In de GTE AM-klasse ging de pole-position naar de #77 Porsche van Dempsey-Proton Racing. Matt Campell wist met een 3:51.439 stalgenoot Matteo Cairoli in de #88 Porsche nipt voor te blijven. Jeroen Bleekemolen eindigde de kwalificatie met de #85 Ford GT op een negende plek in de GTE AM-klasse.

De 24 uur van Le Mans gaat zaterdag om 15.00 uur van start, en zal in zijn geheel worden uitgezonden op RTL 7.

Koen Sniekers / RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van