24 uur van Le Mans

Toyota #7 ondanks crash op voorlopige Le Mans-pole

13 juni 2019 01:02 Aangepast: 13 juni 2019 01:09

De Toyota TS050 Hybrid met startnummer 7 heeft de voorlopige pole-position voor de 24 uur van Le Mans in handen. Kamui Kobayashi was woensdagavond dankzij een 3:17.161 de snelste in de eerste kwalificatiesessie voor de Franse autosportklassieker.

Kobayashi zette al aan het begin van de twee uur durende kwalificatiesessie de toon met de #7 Toyota, die later in de sessie met Mike Conway achter het stuur echter betrokken was bij een bizarre aanrijding in de Ford-chicane. De gespinde Roberto Gonzalez zag met zijn LMP2-bolide de Toyota van Conway volledig over het hoofd toen hij wilde terugkeren op de baan. Conway leek Gonzalez op zijn beurt ook niet te hebben gezien, met een aanrijding tussen beide bolides tot gevolg. Zowel Gonzalez als Conway wisten wel op eigen kracht nog de pits te bereiken, waarna ze na enig reparatiewerk weer terug de baan op werden gestuurd.

Toyota #8 komt snelheid tekort

Net als de #7 Toyota kende ook de zusterbolide met startnummer 8 geen vlekkeloze kwalificatiesessie. Op het moment dat de omstandigheden aan het begin van de sessie het beste waren zat de #8 Toyota vol in het verkeer, waardoor hij zich niet kon meten aan de snelheid van de zusterbolide. In de slotminuten van de sessie wist Fernando Alonso nog een snelle tijd uit zijn bolide te persen, maar de Spanjaard moest op +2.471s van de leidende Toyota genoegen nemen met een vierde plek,  achter de #11 SMP Racing BR Engineering BR1 van Egor Orudzhov en de #3 Rebellion R-13 van Thomas Laurent.

De #10 bolide van Renger van der Zande eindigde de eerste kwalificatiesessie achter de #8 Toyota op een vijfde plek, maar ook voor het team van DragonSpeed was het geen goede kwalificatiesessie. Van der Zandes teamgenoot Henrik Hedman moest de LMP1-bolide met de iconische Gulf-livery halverwege de kwalificatie namelijk met een sensorprobleem langs de kant van de baan parkeren, waarna deze de rest van de sessie niet meer terug zou keren op de baan.

Maldonado snelste in LMP2

De zusterbolide van Van der Zande’s LMP1-bolide eindigde in de LMP2-klasse bovenaan de tijdenlijsten. Ondanks de crash van Gonzalez met de #7 Toyota eindigde de #31 Oreca van DragonSpeed de kwalificatie dankzij teamgenoot Pastor Maldonado bovenaan de tijdenlijsten. De ex-Formule 1-coureur was +0.131s sneller dan Nicolas Lapierre in de #36 Signatech-Alpine, terwijl Filipe Albuquerque de #22 Ligier van United Autosports naar een derde tijd reed.

Ho-pin Tung was de best geklasseerde Nederlander in de LMP2-klasse op een zesde plek. Racing Team Nederland eindigde de eerste kwalificatiesessie als achtste, één plekje voor de G-Drive-Oreca van Job van Uitert.

GTE Pro: Tincknell houdt Porsche van voorlopige pole

In de GTE Pro-klasse is de voorlopige pole in handen van Ford, dankzij een ijzersterke 3:49.530 van Harry Tincknell met de #67 Ford GT in de slotseconden van de sessie. Terwijl de overige drie GTE-bolides van Ford ernstig teleurstelden en Oliver Pla met de #66 Ford zelfs nog hard in de bandenstapels eindigde, wist Tincknell vooraan de #93 Porsche van Nick Tandy met een verschil van slechts 0.028s nipt af te troeven in de strijd om de eerste plek. De derde plek ging naar de #97 Aston Martin van Alex Lynn, voor de overige drie Porsches en de tweede Aston Martin, De snelste Ferrari was de #71 AF Corse op de achtste plek, voor de #81 BMW van Nick Catsburg.

Porsche 1-2-3 in GTE AM

In de GTE AM-klasse was de Dempsey-Proton Porsche met startnummer 77 de snelste dankzij een 3:52.454 van Matteo Cairoli, die daarmee +0.296s sneller was dan Jorg Bergmeister in de #56 Porsche van Project 1. Met een derde tijd in de #88 Dempsey-Proton Porsche maakte Julien Andlauer er een volledige Porsche 1-2-3 van in de GTE AM-klasse. Slecht nieuws was er echter voor de zusterbolide met startnummer 99: na de crash van Tracy Krohn eerder op de dag in de vrije training kon de Porsche met startnummer 99 niet deelnemen aan de kwalificatie. De Ford GT van Jeroen Bleekemolen kwam opnieuw snelheid tekort in de kwalificatie. De enige Ford in de GTE AM-klasse eindigde de kwalificatie op +4.125s achterstand onderaan de tijdenlijsten.

Donderdagavond wordt van 19.00 tot 21.00 uur de tweede kwalificatiesessie verreden op het Circuit de La Sarthe, waarna van 22.00 uur tot middernacht de derde en tevens laatste kwalificatie op het programma staat. De race gaat zaterdagmiddag om 15.00 uur van start, en zal in zijn geheel door RTL GP worden uitgezonden op RTL 7.

Uitslag eerste kwalificatiesessie

Koen Sniekers / RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van