formule1

Zandvoort wil 4 miljoen euro belastinggeld in Formule 1 pompen

21 maart 2019 09:09 Aangepast: 21 maart 2019 09:39
Max Verstappen in zijn Red Bull-bolide op het circuit van Zandvoort. Beeld © ANP

De gemeente Zandvoort wil maximaal vier miljoen euro beschikbaar stellen om de Formule 1 na decennia afwezigheid weer terug te halen naar het Nederlandse circuit. Anders dan de rijksoverheid wil de gemeente dus wel investeren.

Dat heeft de gemeente vandaag bekendgemaakt. De gemeenteraad moet het voorstel nog wel goedkeuren.

Betere bereikbaarheid

De vier miljoen euro zal gebruikt worden voor de ontwikkeling van het 'mobiliteits- en verkeersplan'. Dat wil zeggen dat het geld wordt gebruikt om het circuit beter bereikbaar te maken. Daarnaast wordt een deel van het budget gebruikt om evenementen rondom de race te organiseren voor sportclubs en ondernemers.

Maar dat geld moet wel ergens vandaan komen en dus zullen verschillende belastingen worden verhoogd. De toeristenbelasting gaat fors omhoog met ruim 22 procent. Dat komt neer op 50 cent per overnachting.

Forensenbelasting

Ook wordt de forensenbelasting verhoogd. Dat is een extra heffing voor mensen die een tweede huis hebben in Zandvoort, die wordt vastgesteld op basis van de WOZ-waarde. Het laatste miljoen komt uit een speciaal investeringspotje.

Eerder maakten de provincie en het rijk bekend dat ze geen financiële steun willen geven aan de organisatie van het evenement.

Spannende periode

Voor Zandvoort is nu de echt spannende fase aangebroken. Het circuit heeft tot 31 maart het exclusieve recht om met de organisatie van de Formule 1 tot een overeenkomst te komen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van