Ga naar de inhoud
'Ik liet het afweten'

Van Gerwen verliest finale WK darts en grijpt naast vierde wereldtitel

Van Gerwen verloor in de eindstrijd met 7-4 van de Engelsman Michael Smith. Beeld © EPA

Het is Michael van Gerwen niet gelukt voor de vierde keer in zijn loopbaan wereldkampioen darts te worden. De 33-jarige darter verloor in de eindstrijd met 7-4 van de Engelsman Michael Smith, die zijn eerste wereldtitel veroverde. 'Ik speelde niet zoals ik had gehoopt', zegt Van Gerwen er zelf over.

Smith maakte de spannende finale af met dubbel 8. De nieuwe nummer 1 van de wereld, die 22 180'ers noteerde, kwam in de finale tot een gemiddelde van 100,87. Van Gerwen had over de hele wedstrijd een gemiddelde score van 99,58.

Negendarter

In de tweede set gooide Smith een negendarter. Hij maakte de perfecte leg af met dubbel 12. In de beurt daarvoor was de Nederlander ook één pijl verwijderd van een ninedarter.

Bekijk hieronder naar de beelden van dat moment:

"Dit hoort er natuurlijk bij. Als we iets te vieren hebben dan hebben we een mooie baan, maar verliezen is lastig", zegt Van Gerwen over de verloren finale. "Ik ben er ziek van, maar ik heb een fantastisch toernooi gespeeld. Maar de dubbels hebben me de das omgedaan."

'It's coming home'

In de slotfase klonk het 'It's coming home' voor Smith. Hij is de eerste Engelse darter sinds 2018 die de wereldtitel wint. In dat jaar werd Rob Cross verrassend de beste in Londen. "Ik voel me weer die 12-jarige jongen die ervan droomde om de beste darter van de wereld te worden", zei Smith.

Michael
Lees ook:
Michael van Gerwen voor zesde keer in finale WK darts: 'Ik sta lekker te spelen'

"Ik heb alles gegeven wat ik had en kreeg het publiek achter me", vervolgde de Engelsman.

"Ik deed de juiste dingen op het juiste moment en ben blijven vechten. Het is moeilijk onder woorden te brengen hoe ik me nu voel. Ik wilde deze sport overnemen, maar Michael is er nog steeds."

Eerdere wereldtitels

Van Gerwen aasde in Londen op zijn eerste wereldtitel sinds 2019. Ook in 2014 en 2017 was hij de beste op het WK van de dartsorganisatie PDC. In 2013 en 2020 was hij ook finalist en tijdens het WK van vorig jaar moest hij zich terugtrekken met een positieve coronatest.

Van Gerwen verloor op weg naar de finale slechts drie sets. Een dag eerder was hij bij de laatste vier veel te sterk voor de Belg Dimitri Van den Bergh.

Bron: RTL Nieuws / ANP