Ga naar de inhoud
WK Darts

Wright verovert tweede wereldtitel na spectaculaire finale

Peter Wright Beeld © Lawrence Lustig/PDC

De 29e editie van het PDC WK Darts is een prooi geworden voor Peter Wright. De Schot wist zijn tweede wereldtitel te veroveren door Michael Smith, na een knotsgekke finale, te verslaan met 7-5.

Beide mannen wisten vooraf al hoe het is om in de finale van het WK te staan. Smith stond één keer in de finale, in 2019, maar verloor van Michael van Gerwen. Wright stond twee keer in de finale en beide keren speelde hij tegen Michael van Gerwen. ‘Snakebite’ verloor in 2014, maar wist zijn eerste wereldtitel te pakken in 2020. 

Smith de scores, Wright de dubbels

Ondanks de ervaring zat er duidelijk spanning op de armen van beide spelers. Wright mocht beginnen aan de wedstrijd en wist met pijn en moeite zijn eigen leg te houden. Ook ‘Bully Boy’ hield daarna zijn eigen leg, maar daar gingen een hoop gemiste dubbels aan vooraf. Uiteindelijk hield Wright zijn eigen set na een break in de vierde leg.

Smith begon vervolgens sterk aan de tweede set. De 31-jarige Engelsman hield zijn eigen leg, kreeg vervolgens drie kansen om de tweede leg af te snoepen van Wright, maar wist de kansen niet te benutten. Smith bleef ook in de derde en vierde leg goed scoren en wist zichzelf telkens eerder op de dubbel te zetten. Wright wist Smith echter veel pijn te doen door de set alsnog weg te kapen. De Schot wist twee fenomenale finishes te produceren van 148 en 124.

Wright
Lees ook:
Wright wint na krankzinnige kraker van Anderson

Smith gaat erop en erover

In de pauze heeft Smith zichzelf duidelijk wat moed ingepraat. De nummer 9 van de wereldranglijst wist in de derde leg, van de derde set, te breaken via een strakke 167-finish en wist vervolgens de derde set ook vrij eenvoudig te winnen. Smith wist daarna de stand in sets zelfs gelijk te trekken door de beslissende vijfde leg te winnen in set vier. ‘Bully Boy’ kwam daar wel goed weg, omdat Wright twee kansen verprutste voor de setwinst.

Ook in set vijf moest er een beslissende leg aan te pas komen. Die leg, en daarmee ook de set, viel uiteindelijk de kant op van de 51-jarige Wright. Het publiek stond vanaf het begin aan de kant van Smith, maar besloot de man uit St. Helens nog meer te steunen. Die steun moet de Engelsman gevoeld hebben, want set zes en zeven gingen kinderlijk eenvoudig weer naar Smith waardoor hij voor het eerst op voorsprong kwam in sets: 4-3.

Verkeerde keuzes

Wright, die ook deze wedstrijd weer meerdere keren van pijlen wisselde, wist de spanning in de wedstrijd te houden door set acht weer makkelijk naar zich toe te trekken. ‘Snakebite’ wist in set negen de hoofdrol op te eisen, maar niet in positieve zin. De Schot koos er namelijk voor om 170 uit te willen gooien terwijl Smith nog niet op een finish stond. 

Smith
Lees ook:
Smith overtuigend naar finale na winst tegen Wade

Omdat Wright een enkele bull raakte kreeg hij in eerste instantie maar twee pijlen om de set te winnen. Die kansen gingen er niet in, maar Wright mocht wonder boven wonder nog een keer terugkeren aan de oche. Nadat Wright opnieuw drie pijlen op de dubbel miste was het daarna wel raak voor Smith: 5-4.

Smith kreeg daarna vleugels en wist in set tien een comfortabele voorsprong op te bouwen door twee legs op rij te winnen. ‘Bully Boy’ wist de fouten van Wright echter niet af te straffen en leverde de set alsnog in. Zo werd de wedstrijd voor de vierde keer in evenwicht gebracht en kon Wright opgelucht ademhalen na zijn gemaakte fouten.

Geweldige eindsprint

Wright had vervolgens even de tijd om zich nog één keer op te laden tijdens de pauze. Dat kwam het spel van de Schot ten goede, want set elf ging maar liefst met 3-0 naar de man uit Mendham. Smith, die eerder in het toernooi knap wist te winnen van Clayton en Price, kon zich geen fouten meer veroorloven, maar Wright drukte op het juiste moment op het gaspedaal.

Wright wist Smith stuk te spelen door in de twaalfde set direct een break te plaatsen. ‘Snakebite’ gooide een 81-finish uit via de bullseye en wist vervolgens de break te verzilveren. Smith kon daarna nog wel een leg pakken, maar kon niet voorkomen dat Wright uiteindelijk de Sid Waddell trofee in de lucht mocht steken.

Toernooicenter
Voor meer info:
Toernooicenter William Hill PDC WK Darts 2022