Darts

Price met negendarter naar huis; Smith naar laatste vier

02 januari 2022 00:21 Aangepast: 02 januari 2022 00:23
Michael Smith Beeld © Lawrence Lustig/PDC

Gerwyn Price wordt onttroond als wereldkampioen. ‘The Iceman’ stond tegen Michael Smith de gehele wedstrijd op voorsprong, maar moest uiteindelijk alsnog buigen voor ‘Bullyboy’: 5-4.

De eerste set was direct een spannende set: Smith gooide een 121-finish om op 1-1 te komen, waarna uiteindelijk Price de set met 3-2 naar zich toe trok. Ook in de tweede set gooide Smith een 100+ finish (107). Hij pakte daarmee de leg van Price af en won de set gemakkelijk met 3-0 (1-1 in sets).

In de derde set was het Price die de hoge finishes gooide. Hij begon de set met een 125-finish en nadat hij in de derde leg gebroken werd, gooide hij een 130-finish op de bulls-eye voor 2-2. Zijn eigen leg werd vervolgens weer behouden, waardoor hij opnieuw zijn eigen set met 3-2 behield. Maar de mooiste set van de wedstrijd moest toen nog komen: nadat Smith in de vierde set op 1-0 kwam, gooide Price een fantastische negendarter via twee keer 180 en een 141-finish om op 1-1 te komen. Het was voor de Welshman pas zijn eerste negendarter ooit op een televisietoernooi. Toch leek Smith niet onder de indruk: ‘Bullyboy’ kwam via een 11-darter op 2-1 en haalde de set vervolgens binnen met een 130-finish: 2-2 in sets.

Even leek het helemaal de kant van Smith op te gaan, want hij brak Price direct aan het begin van de vijfde set. Maar Price wist direct terug te breaken en won de set zelfs nog met 3-1 dankzij het gooien van een 108-finish. Opvallend genoeg gaf ‘The Iceman’ in de set daarna niet thuis: Smith kon voor de tweede keer in deze wedstrijd zijn eigen set met 3-0 winnen waardoor er een 3-3 tussenstand in sets op het bord kwam te staan.

De spanning droop van de wedstrijd af. Smith pakte een break voorsprong in de zevende set, maar werd een leg later direct weer terug gebroken. In de vijfde leg gooide Smith een 180-er, maar was het Price die via een 74-finish op 4-3 in sets kwam. In de achtste set gooide Price een 100-finish voor 2-2, waardoor hij op één leg van de zege kwam. De Welshman kreeg zelfs twee matchdarts (één op dubbel twintig en één op dubbel tien), maar hij faalde beide keren. Smith profiteerde via de dubbel acht, waardoor het 4-4 in sets werd.

In de eerste leg van de beslissende set miste Price tops voor een 112-finish, waarna Smith op een break voorsprong kon komen. Een leg later gooide ‘Bullyboy’ ook nog een 126-finish, waardoor ineens de Engelsman op één leg van de overwinning kwam. Nadat Price zijn eigen leg behield, miste Smith een matchdart op dubbel twaalf. Aangezien Price ook tops miste voor een 110-finish, mocht Smith uiteindelijk via zijn derde matchdart op dubbel twaalf de zege gaan vieren: 5-4.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore