Ga naar de inhoud
Darts

Soutar: 'Ik ben voor niemand bang'

Beeld © PDC

Ter gelegenheid van het 29e PDC WK spreken we met een aantal deelnemers om vooruit te blikken op hun WK-deelname. Met deze keer: Alan Soutar. Alle wedstrijden van het WK zijn te zien bij RTL 7 & Videoland.

De Schot Alan Soutar doet voor het eerst mee aan het PDC WK. Toch is het een speler waar menig kenner van onder de indruk is. "Ik heb ontzettend veel ervaring in het darts, ondanks dat het mijn eerste jaar bij de PDC is", zegt Soutar. "Ik ben voor niemand bang en het maakt mij niet uit hoe hoog mijn tegenstander op de wereldranglijst staat. Ik denk dat ik daarom een gevaarlijke tegenstander ben voor iedereen. Ik ben nog hongerig naar succes en soms denk ik ook dat mijn honger groter is dan mijn tegenstanders."

Onlangs speelde Soutar nog op de Players Championship Finals tegen Daryl Gurney. "Dat toernooi was zeer teleurstellend voor mij. Ik speelde zwaar onder mijn kunnen. Maar goed, ik heb weer wat podiumervaring kunnen opdoen. Meestal kan ik nederlagen snel naast mij neerleggen. Ik neem deze nederlaag op de kin en ga dan snel weer door naar het volgende toernooi."

Echte dartsfamilie

Het zat er eigenlijk altijd wel in dat Soutar dartsspeler zou gaan worden. "Ik ben begonnen met darten toen ik nog heel jong was. Mijn grootouders hadden een pub in Arbroath, dus ik heb in mijn jonge jaren vaak aan het dartbord gestaan om het spelletje te leren. Eigenlijk speelde mijn hele familie darts: mijn grootouders, mijn ouders, mijn broer én mijn zus. Ik kom dus uit een echte dartsfamilie."

Tijdens de pandemie had Soutar genoeg te doen. "In het dagelijks leven ben ik brandweerman, dus dat werk ging tijdens alle lockdowns gewoon door. Daarnaast hadden we een jonge blinde geleidenhond in huis om te trainen. Dus tijdens de diverse lockdowns zijn we thuis druk bezig geweest met het trainen van deze hond en natuurlijk ook flink gaan wandelen met deze puppy."

Het opkomstnummer voor tijdens het WK past ook wel een beetje bij zijn werk. Hij gaat namelijk opkomen met het lied Disco Inferno van The Trammps.

Terugkomen na Kerstmis

In de aanloop naar het WK heeft de Schot getraind met een andere WK-deelnemer. "Ik heb volop getraind met Shaun McDonald, die zich geplaatst heeft voor het WDF World Championship en een Challenge Tour toernooi won tijdens het afgelopen jaar. Ik heb elke dag zo’n twee tot vijf uren aan het bord gestaan, dus samen met Shaun heb ik mij heerlijk kunnen voorbereiden op mijn debuut in het Alexandra Palace."

In de eerste ronde neemt Soutar het op tegen Diogo Portela. "Ik ken Diogo eigenlijk niet. Ik heb nog nooit tegen hem gespeeld en hem zelfs nog nooit ontmoet. Ik verwacht wel een moeilijke wedstrijd, want hij heeft al een aantal keren meegedaan aan het WK. Maar ik heb flink wat uren getraind de afgelopen tijd, dus hopelijk is dat voldoende om mijn wedstrijd tegen hem te winnen. Mijn concrete doel voor het WK is om de tweede ronde te halen. Als ik dat voor elkaar heb, dan opent het toernooi zich pas voor mij en dan weet je nooit wat er allemaal kan gaan gebeuren. Heel eerlijk gezegd zou ik het geweldig vinden om mijn eerste twee wedstrijden te winnen, zodat ik ook na kerst nog actief ben tijdens dit toernooi."

Profiel

Naam: Alan Soutar

Bijnaam: Soots

Land: Schotland

Geboortedatum: 10-01-1978

Order of Merit: 77e

Eerdere deelnames PDC WK: 0x

Speelt in eerste ronde tegen: Diogo Portela (19 december)