World Matchplay

Wright sluit fenomenale World Matchplay af met titel

25 juli 2021 23:29 Aangepast: 28 juli 2021 16:42
Peter Wright Beeld © Lawrence Lustig/PDC

De World Matchplay 2021 is gewonnen door Peter Wright. In de finale, die zich afspeelde in een volle Empress Ballroom van de Winter Gardens in Blackpool, was ‘Snakebite’ veel te sterk voor Dimitri van den Bergh: 18-9.

Al tijdens de opkomst was duidelijk te zien dat beide mannen er veel zin in hadden. Zowel bij de opkomst als tijdens de eerste sessie ontliepen Van den Bergh en Wright elkaar erg weinig. Het was een wat stroeve start aan beide kanten, maar vooral Van den Bergh miste erg veel dubbels en keek daardoor tegen een 4-1 achterstand aan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van Gerwen in halve finale onderuit tegen fenomenale Wright

Wright sterker uit de pauze

De onderbreking leek de wedstrijd goed te doen. De spanning was er een beetje af en de gemiddelden gingen omhoog. Van den Bergh gaf het goede voorbeeld door direct zijn eigen leg te houden met een 12-darter. Helaas voor de Belg volgde ‘Snakebite’ dat voorbeeld en de Schot produceerde een knappe reeks van vier legs op rij. Het gat was, met zes legs verschil, erg ruim en dat was ook terug te zien in de finishpercentages op dat moment. Ongeveer 73% voor Wright tegenover bijna 17% voor Van den Bergh.

Wright leek vervolgens ‘The Dream Maker’ een beetje in het zadel te helpen in de derde sessie door een aantal pijlen te missen op de dubbel. Van den Bergh kon in deze sessie dan ook twee keer een break plaatsen en wist het verschil, weliswaar met maar één leg, te verkleinen: 10-5.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wright meedogenloos tegen machteloze Smith

Van den Bergh kan tij niet keren

Ook in de vierde sessie was de 27-jarige Van den Bergh niet bij machten om dichterbij te komen. Alle legs gingen met de darts mee en wat vooral opviel was dat Wright opnieuw dodelijk was op de finishes en niet zakte in zijn gemiddelde. ‘Snakebite’ had de Belg in een wurggreep en was niet van plan om los te laten. Dat werd nog maar eens duidelijk in de vijfde sessie. Van den Bergh wist de kansen die hij kreeg niet te benutten en alle legs gingen de kant op van de 51-jarige Schot: 17-8.

De lijdensweg van Van den Bergh duurde vervolgens nog even voort aangezien er nog een onderbreking aan te pas kwam. Na die onderbreking liet ‘The Dream Maker’ nog even zien wat hij waard was door een leg te pakken via een strakke 105-finish, maar een leg later was het toch echt gedaan en dat betekende dat de Belg zijn titel niet heeft weten te prolongeren. Via de dubbel 9 trok Wright de overwinning naar zich toe en mocht, dik verdiend, de Phil Taylor Trophy de lucht in tillen. Wright was zichtbaar geëmotioneerd en droeg de overwinning op aan zijn vrouw, Joanne, die pas geleden is geopereerd.

Miniatuurvoorbeeld
Voor meer info:

Toernooicenter Betfred World Matchplay Darts 2021

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore