Darts

Price in titelvorm naar kwartfinales; ook titelhouder overtuigt

20 juli 2021 23:22 Aangepast: 21 juli 2021 00:03
Gerwyn Price Beeld © Lawrence Lustig/PDC

Gerwyn Price is op koers om voor het eerst de World Matchplay te winnen. Tegen landgenoot Jonny Clayton leek hij een lastige wedstrijd te krijgen, maar won hij met grote overtuiging: 11-3.

Beide mannen vlogen als een speer uit de startblokken: Price won de eerste drie legs in 11, 14 en 14 darts, waarna Clayton (mede door een 100-finish) via een 12-darte, een 11-darter en een 15-darter al snel op 3-3 kwam. Daarmee leek het een prachtige wedstrijd te gaan worden tussen misschien wel de twee beste spelers van het moment. Maar het was vooral Price die sterk bleef doorgooien.

Niet voor niets nummer 1 van de wereld

Opnieuw wist Price een drie legs voorsprong op te bouwen. Ditmaal gooide hij een 13-darter en twee 15-darters. Nadat hij in de tiende leg een 108-finish gooide, ging hij de tweede pauze in met een 7-3 voorsprong. Clayton moest aan de bak om nog te kunnen winnen, maar in de elfde leg miste hij zeven pijlen op de dubbels om weer eens een leg te pakken. Price profiteerde optimaal (in de enige leg die niet binnen 15 pijlen gewonnen werd) en liep vervolgens uit naar een zeer ruime overwinning: met finishes van 102 en 80 zette hij een overtuigende 11-3 overwinning op het bord. Daarmee liet ‘The Iceman’ zien dat hij een grote kanshebber is om voor het eerst de World Matchplay te winnen.

Titelhouder Van den Bergh overtuigt

Dimitri van de Bergh blijft in de race om zijn titel van vorig jaar met succes te verdedigen. In een rare, maar ook prachtige wedstrijd wist hij af te rekenen met Dave Chisnall. Opvallend was dat de eerste negen legs allemaal tegen de darts in gingen. Chisnall gooide een 130-finish, terwijl Van den Bergh via een 121-finish op 5-4 kwam. Pas in de tiende leg was het de Belg die zijn eigen leg behield om op een 6-4 voorsprong te komen. Toch kon hij zijn tegenstander nog niet afschudden: via een 127-finish kwam Chisnall knap terug tot 6-6.

Record aantal 180-ers helpen ‘The Dreammaker’ verder

Via een 67-finish kwam Chisnall voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong, maar Van den Bergh liet zien dat hij niet voor niets de titelhouder is. Hij boog de achterstand knap om in een 9-7 voorsprong en kwam steeds dichter bij de volgende ronde. Chisnall miste een leg later de kans om het verschil weer één leg te maken, waarna Van den Bergh uiteindelijk uitliep naar een 10-7 voorsprong. Vervolgens miste hij wel nog wat matchdarts, maar via een ?-finish behaalde ‘The Dreammaker’ een overtuigende 11-8 overwinning. De Belg gooide in totaal veertien 180-ers en brak daarmee het record van meeste 180-ers in een wedstrijd bij de laatste zestien op de World Matchplay. Ironisch genoeg nam hij dat record over van Dave Chisnall, die er in 2015 dertien gooide in een wedstrijd.

Rydz verrast Cross

Callan Rydz staat in zijn debuutjaar direct in de kwartfinales. De nummer 54 van de wereld nam het op tegen de winnaar van 2019 Rob Cross. Het was Cross die het beste aan de wedstrijd begon: ‘Voltage’ pakte een 5-2 voorsprong en kreeg nog weinig tegenstand van Rydz. Maar een beetje tegen de verhouding in pakte Rydz vervolgens vijf legs op rij (7-5). Even later pakte de jonge Engelsman zelfs een 9-6 voorsprong, maar een heerlijke 132-finish leek Cross weer in de wedstrijd te brengen. Hij kwam zelfs terug tot 9-8, voordat Rydz via een maximale 170-finish op één leg van de zege kwam. Cross was verslagen en zag een leg later hoe Rydz er met een 11-8 overwinning vandoor ging.

Opnieuw kwartfinale voor Ratajski

Net als tijdens de World Matchplay van 2020 en het WK van 2021 heeft Krzysztof Ratajski de kwartfinales bereikt. De Pool leek op voorhand een lastige tegenstander te hebben in Luke Humphries, maar de Engelsman miste vooral in het begin van de wedstrijd teveel dubbels. Ratajski profiteerde er optimaal van en kwam via een knappe 140-finish (T20-D20-D20) op een 4-0 voorsprong. Humphries vocht zich knap terug en miste even later zelfs een pijl om er 5-5 van te maken. Ratajski ging met een 6-4 voorsprong de tweede pauze in en kwam in het vervolg van de wedstrijd niet echt meer in de problemen. Humphries gooide in de twaalfde leg nog wel een 121-finish, maar dat bleek zijn laatste wapenfeit in de wedstrijd te zijn. Ratajski gooide stoïcijns door en trok met een 14-darter de ruime 11-5 overwinning over de streep.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore