'Het gaat goed'

Van Barneveld viel flauw tijdens toernooi: 'Hij zit weer met rode koontjes op zijn bed'

19 maart 2021 17:51 Aangepast: 19 maart 2021 18:34
Beeld © ANP

Dat Raymond van Barneveld vandaag tot twee keer toe flauwviel, was wel even schrikken, vertelt zijn manager Ben de Kok. "Hij heeft al 20 jaar diabetes, maar dat betekent niet dat hij het niet aan zijn hart kan hebben." Al snel bleek dat het om een te lage bloedsuikerspiegel ging. "Inmiddels zit hij weer met rode koontjes op zijn bed."

Darter Raymond van Barneveld werd vandaag onwel tijdens het Players Championship in Milton Keynes. Nadat hij met 1-6 had verloren van Ryan Searle, moest hij de score bijhouden van de partij tussen Jeffrey de Zwaan en Zoran Lerchbacher.

Uur met hem bezig

Toen Van Barneveld wilde weglopen nadat in die partij de laatste pijl was gegooid, viel hij flauw, vertelt De Kok. Hij kreeg direct medische verzorging. "Ze hebben hem op z'n zij gelegd. Hij kwam bij en werd opgetild. Maar toen hij ging lopen met de beveiliging, viel hij weer flauw." 

Dat was het moment waarop besloten werd de ambulance te bellen. "Ze zijn een uur met hem bezig geweest. Iedereen moest de zaal uit en niemand wist wat er was."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Darter Van Barneveld onwel tijdens dartstoernooi

Dat was ook voor De Kok een spannend uur, aangezien hij vanuit Nederland alles moest volgen. "Je denkt dan toch: als er niks ernstigs is, kun je hem toch gewoon in een rolstoel zetten? Je weet dat hij diabetes heeft, maar dat betekent niet dat hij het nooit aan z'n hart kan hebben."

Gelukkig was Iwe Kuitert erbij, de coach van Van Barneveld, en kon die De Kok op de hoogte houden. "Zijn coach zag dat hij aanspreekbaar was. Er is een hartfilmpje gemaakt, zijn suikerspiegel is gemeten."

'Het gaat goed'

Uiteindelijk bleek dat Van Barneveld een zogeheten 'hypo' had, een sterke daling van de bloedglucosewaarde. "De wedstrijd waarvoor hij de score moest bijhouden, duurde lang. Waarschijnlijk heeft hij te weinig gegeten, of te weinig suiker gehad. Dat wil je op zo'n moment niet toegeven aan jezelf."  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Barney: 'Heel leuk om terug te zijn, smaakt naar meer'

Van Barneveld hoefde niet naar het ziekenhuis, maar kon naar zijn hotelkamer, waar hij in de gaten werd gehouden. "Met Raymond is het goed", zegt De Kok. "Ik heb hem net gesproken. Hij ligt nu in bed. Toen hij wegviel, was hij lijkbleek, maar hij heeft rode koontjes nu. Alles doet het weer goed en ziet er normaal uit. En zijn vriendin Julia is bij hem."

Ook voor Van Barneveld zelf was het schrikken, vertelt De Kok. "Hij zei: 'Ik weet niet wat ik had. Ik ben een stukje van de wedstrijd ook kwijt. Ik voelde mezelf zo in elkaar storten.'" Maar bovenal is Van Barneveld positief, zegt De Kok. "Hij zegt: 'Er zijn de laatste tijd zoveel erge dingen gebeurd, het kan alleen maar mooier worden'."

Verder onderzoek

Volgende week komt Van Barneveld weer naar Nederland.  Zijn coach Iwe Kuitert zal met hem terugrijden. In Nederland zal hij naar de dokter gaan voor verder onderzoek. 

Van Barneveld keerde niet heel lang geleden terug in de wereld van de darttoernooien. Eind vorig jaar maakte hij bekend de pijlen weer op te pakken. "Een stemmetje in mijn hoofd zegt dat ik nog iets in mijn mars heb", vertelt hij in onderstaande video:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore