Darts

Anderson voor vijfde keer naar WK-finale

02 januari 2021 23:16 Aangepast: 02 januari 2021 23:18
Gary Anderson Beeld © Lawrence Lustig/PDC

Gary Anderson kan op zondag voor de derde keer wereldkampioen worden. De Schot speelde een prima wedstrijd tegen Dave Chisnall en sloeg op de belangrijke momenten toe: 6-3.

De eerste twee legs van de wedstrijd werden eerlijk verdeeld, maar beide mannen misten behoorlijk wat kansen op de dubbels. In de derde leg gooide Anderson een 124-finish en twee legs later was de setwinst ook voor de man uit Schotland. De tweede set werd spectaculair begonnen: Chisnall gooide een 170-finish en kwam daarna ook zelfs op 2-0. Maar nadat de Engelsman zeven setdarts miste, kwam Anderson terug tot 2-2. Toch ging de set, na een knappe 78-finish met 3-2 naar Chisnall.

Anderson pakt voorsprong

Met een mooie elfdarter kwam Anderson op 1-0 in de derde set. Chisnall counterde knap met een 119-finish, maar kon niet voorkomen dat de set naar Anderson ging: de Schot gooide een 84-finish en kwam daarmee op 2-1 in sets. De vierde set mocht door Chisnall begonnen worden, maar Anderson plaatste in de eerste leg direct een break. Deze voorsprong liet hij niet meer liggen, waardoor de set met 3-1 gewonnen werd (3-1 in sets). Chisnall kon aan de bak en deed dat: mede door een 124-finish pakte hij de set af van Anderson en kwam hij terug tot 3-2 in sets.

Op en neer

Na twee sets die tegen de darts ingingen, was het aan Chisnall om zijn eigen set te behouden. Hij begon de jacht op de zesde set met een 121-finish op de bulls-eye, maar uiteindelijk kreeg hij het niet voor elkaar om de set over de streep te trekken. Het was Anderson die de vijfde leg won en daarmee op 4-2 in sets kwam. In de zevende set gooide ‘The Flying Scotsman’ een 116-finish, maar het was de enige finish die hij kon raken in deze set. Chisnall voorkwam dat Anderson op één set van de zege kwam en bracht de stand weer terug tot 4-3 in sets.

De Schot vliegt naar de zege

Chisnall kreeg opnieuw de kans om de stand in sets gelijk te trekken, maar het was Anderson die beter aan de set begon: met finishes van 78 en 92 pakte hij een 2-0 voorsprong. Chisnall kreeg nog wel de kans om een leg te pakken, maar miste vier pijlen op de dubbels. Anderson vond met veel moeite de dubbel vijf en pakte daarmee de achtste set met 3-0. Daarmee was het verzet van Chisnall gebroken: ‘Chizzy’ gooide nog wel zijn dertiende 180-er, maar ook Anderson kwam op dertien keer de maximale score. Hij miste nog de dubbel twaalf voor een 101-finish, maar een beurt later was de 6-3 zege en de WK finale een feit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore