Darts

Price na mooi gevecht naar WK-finale

02 januari 2021 21:20 Aangepast: 02 januari 2021 22:25

Gerwyn Price staat voor het eerst in de WK finale. De nummer drie van de wereld kende in Stephen Bunting een lastige tegenstander in de halve finale, maar aan het eind bleek hij toch de sterkste: 6-4.

Price was de eerste die op een dubbel mocht gooien, maar faalde twee keer. Bunting profiteerde met een 120-finish en plaatste direct een break. Toch kon Price direct terug breaken met een 109-finish. Nadat de Welshman zijn eigen leg behield, gooide Bunting een 117-finish en dus alweer de derde hoge finish van deze set. De set werd uiteindelijk gewonnen dankzij Price en daarmee kwam ‘The Iceman’ op 1-0 in sets.

Bunting neemt de regie

Het sterke begin van Price kreeg in de tweede set een vervolg: via een 140-finish kwam de World Cup winnaar op 2-0 in legs en leek hij op weg naar setwinst. Maar Bunting vocht zich lekker terug en wist de set zelfs nog met 3-2 te winnen. Ook in de derde set moest een vijfde leg de beslissing brengen: Bunting begon de set met een 116-finish en maakte hem knap af met een 76-finish. Daarmee kwam ‘The Bullet’ op een 2-1 voorsprong in sets. De Engelsman begon de vierde set met een 136-finish en zat in een ‘flow’: de set ging met 3-1 naar Bunting en dus stond de voormalig Lakeside kampioen op 3-1 in sets.

Price vecht zich terug

Een grote verrassing leek in de maak, maar Price vocht zich terug in de wedstrijd. De nummer drie van de wereld won twee sets op rij met 3-1 en trok de stand na zes sets weer gelijk: 3-3. De eerste twee legs van de zevende set gingen ook nog eens naar ‘The Iceman’ (met een 128-finish), maar opnieuw kreeg hij het niet voor elkaar om een 2-0 voorsprong over de streep te trekken. Bunting gooide finishes van 148, 46 en 118 en pakte uit het niets de zevende set: 4-3. ‘The Bullet’ mocht de achtste set zelf beginnen, maar het was Price die hem op zijn naam schreef: hij won de vierde leg via de dubbel tien (zijn tiende rake pijl op die dubbel in evenveel pogingen) en maakte er 4-4 van in sets.

Hoge finishes stapelen zich op

In de negende set kwam Price op 1-0 via een 112-finish: het was alweer de twaalfde finish van 100 of meer tijdens deze wedstrijd. Twee legs later gooide hij twee 180-ers en haalde hij de set met 3-0 binnen. Daarmee kwam de Welshman op één set van de finale. Nadat Bunting in de tiende set de 1-0 voorsprong pakte, gooide Price een cruciale 103-finish om op 1-1 te komen. Het bleek de nekslag te zijn voor Bunting: hij kreeg nog een kans om op 2-1 te komen, maar hij miste een pijl op tops. Price pakte daarop de leg en kon een leg later via tops de 6-4 overwinning op het bord zetten. Daarmee staat ‘The Iceman’ in zijn eerste WK-finale en kan hij nog steeds de nieuwe nummer 1 op de Order of Merit worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore