Ga naar de inhoud
WK Darts

Joyce, Smith en Dobey door naar volgende ronde

Chris Dobey Beeld © Getty Images

Op de eerste middagsessie van het WK Darts 2021 hebben naast William O’Connor ook Ryan Joyce, Ross Smith en Chris Dobey hun eerste wedstrijd overleefd. De kijkers werden getrakteerd op liefst twee vijfsetters.

Overzicht WK Darts dag 2 middag

04:41
Overzicht WK Darts dag 2 middag

Joyce wint in nagelbijter

De eerste partij van de woensdagmiddagsessie ging tussen twee mannen waarmee niet valt te sollen. ‘Relentless’ Ryan Joyce trok ten strijde tegen Karel Sedláček, die zichzelf ‘Evil Charlie’ noemt. Ondanks de ruige bijnamen ging het er vrij gemoedelijk aan toe: beide heren gooien doorgaans zonder mentale spelletjes de pijlen naar het bord. Wel gingen er vele legs tegen de pijlen in en zo werd het een spannende en vermakelijke wedstrijd.

De eerste set ging naar de Tsjech doordat hij in de tweede leg een break wist te plaatsen. Met een knappe 111-finish trok hij vervolgens de set naar zich toe. De Engelsman was in de tweede set beter bij de les en trok deze met 3-0 naar zich toe. Hierna sukkelde Joyce, van wie zowel het shirt als het opkomstnummer in het teken staat van het klassieke videospel Tetris, net zo snel weer weg en was het de Oost-Europeaan die een set pakte zonder legverlies.

De vierde set ging met 3-1 naar de man uit Newcastle, waardoor hij mocht aanleggen voor de beslisser. Dit voordeel was gauw verdwenen, want Sedláček snoepte de eerste leg af, behield zijn eigen en was daarmee nog één leg van de winst verwijderd. Het werd toch nog 2-2 en dus moest er ook een allesbeslissende leg aan te pas komen, waaraan de vijfendertigjarige Brit mocht beginnen. Hij mocht gaan staan voor 106 en gooide zich op onvergeeflijke wijze dood, maar kwam er toch nog mee weg door maar liefst zes gemiste wedstrijdpijlen van zijn tegenstander: 3-2.

Zonneveld
Lees ook:
Zonneveld bij WK-debuut niet opgewassen tegen O'Connor

R. Smith te sterk voor Evans

Beduidend minder spannend werd het in de tweede wedstrijd. Daarin nam viervoudig WK-deelnemer Ross Smith het op tegen David Evans, zijn Engelse landgenoot die het afgelopen jaar bovenaan eindigde op de Challenge Tour van de PDC en zich daarnaast heeft geprofileerd als uitstekend online darter. Als debutant op het PDC WK was het kennelijk nog even wennen, want de eerste set moest hij met 3-1 afstaan aan de eenendertigjarige uit Dover. Kansen waren er, maar door een zakelijke 112-finish was het Smith die op voorsprong de eerste onderbreking inging.

In de tweede set leken de zenuwen weg bij ‘Stretch’, want daaraan begon hij meteen met een break door middel van een grotemannenfinish vanaf 80. Een al even sterke 81-uitgooi door Smith volgde in de leg daarna voor de rebreak. Evans stond in deze fase zeer sterk te gooien, maar verkwanselde zijn kansen op de cruciale momenten. Hij gooide zich onder meer met een triple 19 dood vanaf 51 en zag zo toch ook de tweede set met 3-2 naar ‘Smudger’ gaan. In de derde set vond de man uit Manchester de dubbels evenmin wanneer het ertoe deed en was het spel uit. Ross Smith wint met 3-0 en boekt daarmee een mooie zege: in zijn drie vorige deelnames wist hij slechts één wedstrijd te winnen.

Dobey klopt J. Smith na sterke comeback

Hekkensluiters van de middag waren de Canadees Jeff Smith en Engelsman Chris Dobey. Smith had een voordeel op ‘Hollywood’: hij speelde op de openingsavond van het WK tegen Keane Barry reeds zijn eerste wedstrijd en had zo ervaring op kunnen doen met de sfeer in Ally Pally dit jaar. Daar was echter wat publiek bij aanwezig, hetgeen op dag twee geheel ontbrak. De ervaring leek zich in de beginfase niettemin uit te betalen: met een 86-uitgooi via de bull pakte hij met 3-2 de eerste set.

De dertigjare darter uit Bedlington kende al een teleurstellend 2020 en kwam ook nu niet aan het niveau dat hij de afgelopen jaren liet zien. De kansen op de dubbel die hem werden geboden, werden niet benut en zo ging de tweede set eveneens naar ‘The Silencer’. Alweer werd het 3-2. Zo was een van de twee Canadese afgevaardigden op het WK nog één set van de winst verwijderd. Ten derden male kwam het aan op een beslissende leg aan, en eindelijk was het dan Dobey die deze in de wacht sleepte.

Nu was de tweevoudig achtstefinalist op het WK ten langen leste wakker. Met een spetterende 106-finish parkeerde hij zichzelf op een 2-0 voorsprong in de derde set terwijl zijn tegenstander na negen pijlen stond te wachten op dubbel zestien. De stand werd gelijkgezet op 2-2 en zo zagen we voor de tweede keer deze middag een beslissende set. Dobey had zijn finishes net op tijd op orde, gooide onder meer 130 uit via bullseye en knokte zich zo toch nog naar een 3-2 winst.

Toernooicenter
Voor meer info:
Toernooicenter WK Darts 2021