Darts

McKinstry acht jaar geschorst na matchfixing

26 november 2020 12:08 Aangepast: 26 november 2020 12:37
Kyle McKinstry Beeld © Getty Images

Kyle McKinstry is flink gestraft voor het bewust verliezen van twee wedstrijden én het niet meewerken aan het onderzoek. De Noord-Ier is de komende acht jaar niet welkom op een toernooi van de PDC.

McKinstry speelde op 30 april een wedstrijd tegen David Evans in de MODUS A Night At The Darts Series, een online toernooi, en hij verloor dat duel met 5-0. Hetzelfde gebeurde tijdens een wedstrijd tegen Wessel Nijman op 2 mei. Omdat er opvallend veel was ingezet op die wedstrijden, gingen de alarmbellen af. De DRA startte daarom een onderzoek, maar McKinstry weigerde mee te werken. Hij stond bijvoorbeeld zijn telefoonafschriften niet af. 

Later gaf hij toch toe en werd hij schuldig bevonden. McKinstry wordt voor het matchfixen van twee wedstrijden 6,5 jaar geschorst en is nog eens achttien maanden niet welkom vanwege het niet meewerken aan het onderzoek. De Noord-Ier is daarom in totaal acht jaar geschorst, tot 17 augustus 2028. Bovendien krijgt hij een boete van £4730,64. "Dit laat zien dat iedere schuldig bevonden speler, op welk niveau dan ook, gepakt zal worden en een lange schorsing tegemoet kan zien", zegt Nigel Mawer, voorzitter van de DRA.

Stomme fout

"Ik heb een stomme fout gemaakt in een moeilijke periode. Ik zal hier voor altijd spijt van hebben. Ik hoop dat dit een boodschap is voor andere spelers in een moeilijke positie. Sorry aan iedereen", schrijft McKinstry in een reactie. De speler liet eerder al weten dat hij weinig geld had tijdens de lockdown. Hij verloor zijn inkomen uit de dartsport én zijn baan als engineer binnen enkele weken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

McKinstry over matchfixing: 'Het was een persoonlijke marteling'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore