Grand Slam of Darts

Debutant De Sousa verrast met winst Grand Slam of Darts

24 november 2020 20:31 Aangepast: 24 november 2020 22:03
Jose de Sousa Beeld © Lawrence Lustig/PDC

Jose de Sousa heeft zijn droomweek tijdens de Grand Slam of Darts met succes afgesloten. De 46-jarige Portugees was in de finale met 16-12 te sterk voor James Wade en is de eerste darter die dit toernooi als debutant weet te winnen.

De Sousa, die zijn eerste grote finale bij de PDC speelde, leek in de eerste leg wat last van spanning te hebben. De Portugees kreeg namelijk in de eerste leg een groot aantal pijlen op de dubbel, maar deze wist hij niet te raken. Wade profiteerde van deze missers en wist zijn tegenstander direct te breaken. Ook de daaropvolgende twee legs gingen de kans op van 'The Machine'. In de vierde leg wist De Sousa eindelijk de dubbel te vinden, waardoor hij op het scorebord kwam. Door ook de vijfde leg te winnen ging de Portugees met een 3-2 achterstand de pauze in.

Na de eerste onderbreking gingen de eerste twee legs met de darts mee. Ook de derde leg leek met de darts mee te gaan, maar Wade liet drie pijlen op dubbel vier onbenut. De Sousa kwam op gelijke hoogte, waarna hij direct zijn eigen leg weer moest inleveren. Via een knappe 130-finish kwam de Portugees opnieuw langszij, waardoor er een 5-5 tussenstand op het scorebord stond.

In het derde bedrijf waren Wade en De Sousa oppermachtig in de eigen legs, waardoor er vijf legs met de darts meegingen. Bij een stand van 8-7 wist De Sousa zijn opponent via dubbel 14 te breaken en bracht hij het verschil op twee. In de achttiende leg leek 'The Special One' zijn voorsprong op vier legs te brengen, aangezien hij in de leg van Wade begon met twee maximale scores. Echter ging de leg via een prachtige 161-finish alsnog de kant van Wade op. Twee legs later was het wel raak voor De Sousa, waardoor hij met een 12-8 voorsprong van het podium stapte.

Na de hervatting kende Wade een kleine opleving, aangezien 'The Machine' twee legs op rij wist te winnen. Dichterbij kwam de Engelsman niet meer, aangezien De Sousa het duel bij een 15-12 stand met een prachtige 158-finish definitief in het slot gooide.

Dankzij deze titel mag De Sousa 125.000 Britse ponden in ontvangst nemen. Daarnaast stijgt hij naar de vijftiende plaats op de Order of Merit. De 37-jarige Wade klimt ook een plaats, hem zien we terug op de zevende positie.

 

Miniatuurvoorbeeld
Voor meer info:

Toernooicenter Grand Slam of Darts

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore