Grand Slam of Darts

Wade via beslissende leg naar finale Grand Slam of Darts

23 november 2020 23:18 Aangepast: 24 november 2020 00:19
James Wade Beeld © PDC/Lawrence Lustig

James Wade staat in de finale van de Grand Slam of Darts. De Engelsman was via een beslissende leg te sterk voor de Belg Dimitri van den Bergh en won met 16-15.

Het is de Belg die meteen zijn visitekaartje afgeeft. ‘The Dream maker’ finisht 160 in de leg van de Engelsman en komt 1-0 voor. Van den Bergh komt zelfs op een 5-1 voorsprong, maar dit heeft vooral te maken met het spel van Wade. ‘The Machine’ kan in de beginfase geen dubbel raken en benut slechts één van de negen mogelijkheden.

Zowel Van den Bergh als Wade heersen in de tweede en derde sessie in hun eigen legs. Als de Engelsman een kansje denkt te krijgen, gooit de man uit Antwerpen 101 uit. Met beide heren rond de 98 gemiddeld heeft ook de tweede halve finale een goed niveau.

Bij een stand van 10-7 verkleint 'The Machine' het verschil. De Vlaming is niet in vijf beurten uit en Wade noteert een veertiendarter om Van den Bergh te breaken. Aangezien de Engelsman ook zijn eigen leg houdt halveert hij de achterstand.

Na de laatste pauze doet Van den Bergh goede zaken. ‘The Machine’ mist tops voor een 160-finish om zijn eigen leg te houden en de Belg gooit 76 uit. ‘The Dream Maker’ noteert vervolgens een elfdarter om zijn break te verzilveren. Lang kan de winnaar van de World Matchplay niet van dit extra stukje comfort genieten want na 25 gespeelde legs is het verschil weer één leg: 13-12.

Gallery play nekt Dream maker 

Wade mag zelfs aanleggen voor een gelijke score, maar een 115-finish wordt gemist op dubbel negentien. In de 28e leg is het wel raak voor de Engelsman. Van den Bergh gaat vanaf 130 voor bull’s eye terwijl Wade niet op een finish staat en mist. Vijf pijlen voor de dubbel zijn vervolgens niet aan de Belg besteed. Wade profiteert en raakt dubbel zes.

Het initiatief ligt bij Wade, maar Van den Bergh herstelt zich via een veertiendarter om weer de leiding te nemen: 15-14. ‘The Dream maker’ noteert een maximale score in de leg die hem de overwinning moet brengen en staat na vier beurten op 89. Na een enkele negentien en twintig blijft bull’s eye over, maar de roos wordt gemist. Wade mist niet en maakt 15-15.

In de decider laat James Wade zien waarom hij een op en top match player is. Na drie beurten staat de meervoudig majorwinnaar op 76 om zijn tweede wedstrijdpijl te benutten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore