Grand Slam of Darts

De Sousa houdt Whitlock in bedwang en bereikt eerste majorfinale

23 november 2020 21:24 Aangepast: 23 november 2020 23:31
Jose de Sousa Beeld © Lawrence Lustig/PDC

José de Sousa staat voor het eerst in een finale van een groot toernooi. De Portugees was in de halve finale van de Grand Slam of Darts te sterk voor Michael van Gerwen-bedwinger Simon Whitlock en won met 16-12.

Whitlock vangt de wedstrijd goed aan. ‘The Wizzard’ produceert een twaalfdarter in de openingsleg en breakt de Portugees direct. De Australiër staat heerlijk te gooien en noteert in de beginfase een gemiddelde van rond de 110.

Bij een stand van 4-2 snoept Whitlock wederom de leg af van zijn tegenstander. Ditmaal poetst ‘The Wizzard’ een 89-finish van het bord. De Sousa laat zich niet uit het veld slaan en breakt direct terug. Mede dankzij twee maximale scores maakt de ‘The Special One’ 5-3.

De Sousa aan kop

Met een stand van 6-4 in het voordeel van de Australiër komen beide heren het podium op na de tweede pauze. De Sousa houdt zijn eigen leg om de stand even later gelijk te trekken door 92 te checken. De derde sessie van de avond is een prooi voor ‘The Special One’. Whitlock kan geen triple meer kopen en geeft het initiatief aan De Sousa. Voor de derde onderbreking weet Whitlock toch iets terug te doen. De Sousa is niet in vijf beurten uit en de Australiër finisht 76 om het verschil te verkleinen tot één leg: 8-7.

Gaandeweg de wedstrijd wordt het spel iets slordiger bij beide heren. De Sousa verrekent zich wederom terwijl Whitlock een goede kans laat liggen om 10-10 te maken. ‘The Wizzard’ gooit twee maximale scores in zijn eigen leg, maar ziet ‘The Special One’ 121 uitgooien: 11-9.

Beide heren weten in de slotfase hun eigen legs te houden. Daarnaast regent het mooie finishes. De Sousa finisht 99 middels tweemaal tops en checkt 121. Whitlock smijt 140 van het bord. Bij een stand van 14-11 komt de Portugees op matchpoint. Whitlock mist vijf pijlen op dubbel twintig. De Sousa komt terug aan de oche en raakt dubbel zes.

De Sousa lijkt op cruise control af te stevenen op de finale, maar ‘The Special One’ mist vijf darts om een plek in de eindstrijd veilig te stellen. Whitlock maakt 15-12, maar dit is niks meer dan een laatste stuiptrekking. Een leg later trekt de Portugees de wedstrijd alsnog over de streep door dubbel 16 raak te mikken.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore