Grand Slam of Darts

Van den Bergh verslaat Aspinall na zenuwslopende beslissende leg

22 november 2020 21:35 Aangepast: 22 november 2020 23:49
Dimitri van den Bergh Beeld © Lawrence Lustig/PDC

Dimitri van den Bergh staat in de halve finale van de Grand Slam of Darts. De Belg was via een beslissende leg te sterk voor Nathan Aspinall: 16-15.

De eerste twee gladiatoren die het podium betraden van de Ricoh Arena in Coventry waren Nathan Aspinall en Dimitri van den Bergh. Eerder dit toernooi, in de groepsfase, stond deze wedstrijd ook al op het programma. In groep H vochten beide mannen tegen elkaar in de tweede wedstrijd, nadat ze beide hun eerste wedstrijd hadden gewonnen. Uiteindelijk was het Van den Bergh die in die wedstrijd aan het langste eind trok en redelijk eenvoudig met 5-1 won. De Belg pakte een dag later ook nog de groepswinst.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wade geeft voorsprong niet meer uit handen na sterk begin

Breaks als warme broodjes

‘The Asp’ was uit op revanche, maar zag de man uit Antwerp subliem beginnen met tweemaal de maximale scores op rij. De Engelsman kwam echter met de schrik vrij en kon zijn eigen leg houden. In de legs erna waren er voor beide heren kleine kansen om te breaken, maar dit gebeurde niet. Aspinall wist in de vierde leg wel te breaken, dacht met een ruime voorsprong de pauze in te gaan, maar miste een aantal dubbels. De eerste break maakte heel wat los, want na de pauze gingen alle legs tegen de darts in en dat maakte dat er zeven breaks op rij te noteren waren. Aspinall had voor de tweede pauze de beste papieren en stond op een 6-4 voorsprong.

De trend, van het plaatsen van een break, werd als eerste doorbroken door ‘The Dream Maker’ in leg twaalf. Daarmee stond het niet alleen gelijk in de stand, maar bijvoorbeeld ook in het finishpercentage. Voor de Vlaming was het nu dus de opdracht om voor de eerste keer in de wedstrijd op voorsprong te komen. Die kans kreeg hij wel, maar pakte hij niet. Aspinall profiteerde hiervan, won de derde sessie en maakte het verschil groter: 9-6.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Titelverdediger Price uitgeschakeld na fenomenaal duel met Aspinall

Weinig spektakel, wel uiterst spannend

Waar er eerst een trend was van breaks, ging nu juist alles met de darts mee. Iets waar Van den Bergh niet zoveel aan had. Er was ook weinig sprake van spektakel. Beide mannen miste hier en daar wat dubbels en de scores waren ook niet altijd geweldig. De enige opleving kwam in leg achttien, Van de Bergh gooide een 110-finish. Dit was echter wel weer in zijn eigen leg en de voorsprong was er nog altijd voor de man uit Stockport: 11-9.

Die hoge finish was voor de jonge Belg wel een zetje in de goede richting. Hij ging beter spelen, gooide een 130-finish en kwam weer op gelijke hoogte. Aspinall had even geen antwoord op het spel van de winnaar van de World Matchplay en kwam zelfs twee legs op achterstand: 12-14. Van den Bergh leek Aspinall op dat moment kapot te hebben gespeeld, maar niet was minder waar. 

Door een paar dure missers van de man uit Antwerpen werd het toch weer gelijk en moest er uiteindelijk een beslissende leg komen. In die leg gaf Aspinall niet thuis en raakte hij pas de triples toen Van den Bergh de wedstrijd uit kon gooien. Dit deed hij vervolgens via zijn geliefde dubbel 18. Morgen zal Van den Bergh het in de halve finale op gaan nemen tegen James Wade.

Miniatuurvoorbeeld
Voor meer info:

Toernooicenter Grand Slam of Darts

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore