Grand Slam of Darts

Wade geeft voorsprong niet meer uit handen na sterk begin

22 november 2020 17:11 Aangepast: 22 november 2020 20:43
James Wade Beeld © PDC/Lawrence Lustig

De eerste twee kwartfinales van de Grand Slam of Darts 2020 zitten erop. Na José de Sousa boekt ook James Wade een ticket voor de halve eindstrijd ten koste van Damon Heta, die een wedstrijd lang bleef knokken: 16-13.

De tweede wedstrijd op de zondagmiddag ging tussen de nummer zeven van de wereld en een man die in januari zijn tourkaart haalde en sindsdien flink aan de deur klopt bij de PDC. Wade bereikte al tweemaal de finale op het toernooi dat normaal gesproken in Wolverhampton wordt gespeeld, en maakte in de eerdere rondes reeds een solide indruk. Ook nu was ‘The Machine’ goed geolied, want binnen enkele minuutjes stond het 4-1 in het voordeel van de Engelsman en kon debutant Heta de eerste onderbreking goed gebruiken om eens rustig zijn tactiek te heroverwegen.

Het beproefde recept van Wade

Ook na de rust bleef ‘The Heat’ achter de veteraan uit Aldershot aanhobbelen. Met onder andere een 74-uitgooi via de bull verloor hij hem desalniettemin niet uit het zicht en stond het na twee gespeelde sessies ‘slechts’ 6-4 in het voordeel van de meest ervaren speler van de twee.

Het gat van twee à drie legs bleef nog lang staan. Een spectaculaire finish vanaf 152 bracht de zevenendertigjarige Wade op een 8-5 voorsprong; de Australiër maakte 8-6. Het had er alle voortekenen van dat het weer een typsiche Wade-wedstrijd zou worden: vroeg op een voorsprong komen en die vasthouden tot het bittere einde. De Brit stond overigens prima te spelen en gooide netjes rond de honderd gemiddeld, zo’n vijf puntjes hoger dan zijn opponent.

Heta blijft vechten en komt op gelijke hoogte

De voormalige dakdekker uit Perth gaf niet op en mikte finishes van 108 en 142 van het bord, maar wist maar niet het verschil te maken. Inmiddels begon op 11-9 de tijd toch aardig te dringen: in de race naar 16 gewonnen legs moest de debutant nog twee keer een break zien te plaatsen. Dat lukte voor het eerst in de eenentwintigste leg. Hier mocht hij echter niet lang van genieten: een genadeloze Wade brak meteen terug met een uitgooi vanaf 84. Het incasseringsvermogen van ‘The Heat’ bleek echter fenomenaal toen hij meteen wéér een break plaatste. Dit patroon herhaalde zich andermaal en zo volgden er vijf breaks op rij en leek maar niemand er een te willen verzilveren.

Eindelijk dan wist de Australiër met een 101-finish weer eens zijn eigen leg binnen te halen, waardoor er op een stand van 13-13 een ‘best of five’ aan te pas moest komen. Toch had Heta nog een break nodig, want de Engelsman mocht hieraan beginnen. Die had er nu toch echt tabak van, want met twee legs winst op rij kwam hij op 15-13. Matchpoint! Nu bleef een laatste wederopstanding uit van de man die in 2019 verrassend met de Brisbane Darts Masters zijn eerste televisietoernooi won. De vierde wedstrijdpijl voor Wade vloog in de dubbel twee en zo stoomde de machine door naar de halve finale.

Miniatuurvoorbeeld
Voor meer info:

Toernooicenter Grand Slam of Darts

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore