Grand Slam of Darts

De Sousa verslaat Smith na zenuwslopend duel

22 november 2020 15:36 Aangepast: 22 november 2020 20:43
Jose de Sousa Beeld © PDC/Lawrence Lustig

José de Sousa heeft voor het eerst in zijn nog jonge professionele dartscarrière de halve finale van een PDC-major bereikt. In een wedstrijd die werkelijk alle kanten opging wist hij uiteindelijk met 16-14 Michael Smith achter zich te laten.

De ontmoeting tussen de eerste Portugese kwartfinalist op een PDC-hoofdtoernooi en de voormalig wereldjeugdkampioen uit St. Hellens vormde de eerste wedstrijd van de zondagmiddagsessie. ‘The Special One’ had voorafgaand aan de wedstrijd de bull gewonnen en mocht dus begonnen aan de wedstrijd. Hij was kennelijk beter uitgeslapen dan zijn Engelse tegenstander, want de eerste drie legs waren voor hem dankzij een break in de tweede leg. ‘BullyBoy’ kreeg verscheidene kansen om de eerste sessie toch nog keurig af te sluiten op een stand van 2-3 maar verkwanselde die, waardoor de Portugees op een comfortabele 4-1 voorsprong de eerste onderbreking inging.

‘The Special One’ bouwt voorsprong uit

Ook in het tweede bedrijf moest meervoudig majorfinalist Smith in de achtervolging. In de zesde leg plaatste de winnaar van de European Darts Grand Prix zijn tweede break en consolideerde zo zijn voorsprong. Zijn geklungel op de buitenste ring behoedde Smith nog voor een grotere achterstand: dankzij vele gemiste dubbels werd het ternauwernood geen 7-1. De nummer vier van de wereld kon echter niet voorkomen dat De Sousa, die op dat moment inmiddels de zesentwintigste plaats op de wereldranglijst innam en bij winst zelfs zou doorstijgen naar plek vierentwintig, op een 8-2 voorsprong aan de derde speelsessie mocht beginnen. De halvefinalist op de Grand Slam van 2015 had het in deze fase gewoon niet. Hij gooide zo’n tien punten gemiddeld lager dan zijn tegenstrever en kon dat bepaald niet compenseren met zijn dubbels.

Smith schrikt eindelijk wakker

In de tweede onderbreking leek Smith dan toch gevonden te hebben wat hij zocht, want maar liefst zes legs op rij werden op zijn naam geschreven. Daardoor stond er in een mum van tijd een gelijkstand van 8-8 op het scorebord. De Sousa moet op dit punt een déjà vu hebben ervaren, want ook in zijn tweederondewedstrijd tegen Dave Chisnall had hij zijn tegenstander terug zien komen van een 2-8 achterstand. Nu werd het zelfs 9-9 gelijk en wist de Smith vanaf daar met een break eindelijk zijn eerste voorsprong te noteren. Die verdween echter weer als sneeuw voor de zon: de in Madrid woonachtige man uit Azambuja nabij Lissabon trok plots een elfdarter uit de hoge hoed, waardoor de heren op 10-10 weer de kleedkamer ingingen.

Hierna ontwikkelde de pot zich tot een ware nagelbijter. Geen van beiden stak er nog boven uit en zo kropen ze naar een ontknoping toe. Pas in de zesentwintigste leg viel de eerste uitgooi van boven de honderd met een 129-finish voor ‘BullyBoy’. In de negenentwintigste leg gooide hij ook zijn veertiende maximale score en verbrak daarmee Gary Andersons recordaantal 180’ers in een kwartfinale op de Grand Slam. Dit feit weerhield de Portugees er echter niet van op matchpoint te komen op 15-14. Smith miste vervolgens pijlen voor de leg die hij zelf was begonnen met de Zuid-Europeaan op 47. Die gooide zijn derde pijl raak en plaatste zich zo voor het eerst voor een halve finale op een groot televisietoernooi: 16-14.

Miniatuurvoorbeeld
Voor meer info:

Toernooicenter Grand Slam of Darts

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore