Darts

Nijman zeker 2,5 jaar geschorst na matchfixing

28 oktober 2020 16:13 Aangepast: 28 oktober 2020 16:50
Beeld © PDC Europe

Wessel Nijman zal in ieder geval de komende 2,5 jaar niet deelnemen aan officiële dartwedstrijden, omdat hij schuldig is bevonden aan matchfixing. De Darts Regulation Authority (DRA) heeft besloten dat de jonge Nederlander in principe vijf jaar aan de kant moet staan, maar Nijman kan zijn straf op enkele voorwaarden verkorten.

Nijman speelde op 14 mei 2020 een wedstrijd in de Modus Icons of Darts League, een online toernooi, tegen David Evans en verloor met 4-0. De International Betting Integrity Association ontdekte dat er opvallend was ingezet op de juiste uitkomst van dat duel en tipte de DRA. De Nederlander gaf direct toe een fout te hebben gemaakt.

Op 14 oktober volgde de uitkomst van het onderzoek en de straf voor Nijman. De 20-jarige is voor vijf jaar geschorst tot en met 17 augustus 2025. De straf kan echter met 2,5 jaar verkort worden, op voorwaarde dat Nijman zich bezighoudt met het informeren van andere spelers over zijn ervaringen en helpt met anti-corruptie-initiatieven.

Verklaring

Met die voorwaarden gaat Nijman hard aan de slag, bevestigt hij in zijn verklaring. "Ik zal het spelen van competitieve darts missen, maar zal hard werken om de DRA en PDPA te helpen met onderwijs en anti-corruptie-initiatieven", zegt hij tegenover RTL7 Darts.

Nijman maakte ook van de gelegenheid gebruik nogmaals zijn excuses te maken. "Ik zou willen beginnen met mijn oprechte spijt te herhalen en mijn excuses aan te bieden voor de fouten die ik heb gemaakt. Ik accepteer de uitkomst van mijn hoorzitting volledig", laat hij weten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees de volledige verklaring van Nijman:

Nijman over schorsing: 'Ik accepteer de uitkomst volledig'

McKinstry

Naast Nijman werd ook Kyle McKinstry beschuldigd van matchfixing. Hij zou twee wedstrijden bewust hebben verloren. McKinstry ontkende de aantijgingen in eerste instantie en wilde niet meewerken aan het onderzoek van de DRA. De Ier is uiteindelijk schuldig bevonden aan alle aanklachten. Zijn straf wordt later bekendgemaakt.

In de zevende 'RTL Darts Bullseye, de podcast' praatten Co Stompé en Jacques Nieuwlaat over de situatie van Wessel Nijman. "Ik zou het heel knap vinden als hij hier bovenop komt. Ga maar eens twee jaar aan de kant staan."

Luister vanaf 17.58 minuut 

RTL7 Darts

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore