Darts

Niet-besmettelijke Zonneveld kan tourkaart verliezen door corona: ‘Alle energie wordt door onmacht tenietgedaan’

22 oktober 2020 16:39 Aangepast: 22 oktober 2020 16:54
Niels Zonneveld

Niels Zonneveld zit in een heel vervelende situatie. De 22-jarige Nederlander uit Uitgeest had het coronavirus onder de leden, maar is inmiddels niet meer besmettelijk en mag in Nederland alles doen. Toch mag hij niet deelnemen aan de komende EuroTour, omdat hij geen negatieve coronatest kan krijgen. Daarnaast komen wellicht meerdere toernooien in gevaar, waardoor hij zelfs zijn tourkaart kan verliezen.

Bij terugkomst in Nederland na een weekend met het WK jeugd en de Development Tour, drie weken geleden, voelde Zonneveld zich plots grieperig. Zijn klachten werden erger en hij liet zich testen op corona. Hij was positief. “Maar tegen de tijd dat ik de uitslag had, voelde ik me alweer goed.”

Langer positief testen

Conform de regels ging Zonneveld twee weken in quarantaine, maar hij kreeg een verontrustende mededeling van de GGD. “Ik had al gehoord dat je langer positief kan blijven testen. Mensen testen gemiddeld nog twee tot drie maanden positief, werd mij verteld”, aldus Zonneveld.

Komend weekend staat de International Darts Open, een EuroTour in Duitsland, op het programma. Om Duitsland in te mogen, moet je per se een negatieve PCR-test hebben. Zonneveld liet zich daarom opnieuw testen, maar die was positief. “De kans was niet heel groot dat hij negatief zou zijn, maar toch hoop je erop, want het is een belangrijk toernooi.”

Niet besmettelijk

Het verhaal is extra zuur, omdat Zonneveld in Nederland alles mag doen. “Ik ben helemaal niet meer besmettelijk. Van de artsen hier mag ik alles doen omdat ik in quarantaine ben geweest en heel lang klachtenvrij ben. En dat betekent dat je niet meer besmettelijk bent, maar dat staat niet op een test”, zegt hij.

Zonneveld stelde alles in werking om alsnog naar Duitsland te mogen. “Een antistoffentest, of een bloedtest. Voetballers staan ook vaak na twee weken weer op het veld, dus er moet wel iets zijn, dacht ik”, gaat Zonneveld verder. Zelfs de toernooidirecteur van de International Darts Open zocht naar oplossingen, maar niets hielp. “Uiteindelijk wil Duitsland per se een negatieve PCR-test.”

WK en tourkaart

De regels kunnen uiteindelijk heel vervelend uitpakken voor Zonneveld. “Ik was dit jaar goed bezig bij de PDC. Ik was hard op weg naar het WK, zeker als ik deze EuroTour had gespeeld en nu wordt het heel lastig nog”, zegt hij. Bovendien komen onder andere ook de Winter Series en de Players Championship Finals, waar hij virtueel voor geplaatst was, in gevaar.

Door het missen van al die toernooien kan Zonneveld, de nummer 84 van de wereld, zelfs zijn tourkaart verliezen. “Die kans ik echt wel aanwezig, ja. En dat maakt het zo vervelend. Je steekt er veel energie in en dan wordt het door onmacht tenietgedaan.”

Toekomst

Het volgende toernooi voor Zonneveld is de Winter Series. De Nederlander zal zich tegen die tijd weer laten testen in de hoop dat hij een negatief resultaat ontvangt. Voor nu zit er niets anders op dan zich, tegen beter weten, voor te bereiden om het volgende toernooi. “Ik ga wel trainen voor de zekerheid. Maar ik weet niet wanneer ik weer mag. Ik zal wel moeten, in de hoop dat het goed komt.”

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore