Ga naar de inhoud
Darts

Van Barneveld pakt pijlen weer op: 'Mis het verschrikkelijk'

Raymond van Barneveld Beeld © Remko de Waal/ANP

Raymond van Barneveld gaat terug naar het dartbord. Ruim negen maanden na zijn laatste wedstrijd heeft de vijfvoudig wereldkampioen besloten zijn pijlen weer op te pakken. Dat heeft Van Barneveld vanmiddag bekendgemaakt.

"Het is heel simpel. Ik mis het. Ik mis het verschrikkelijk", vertelt Van Barneveld voor de camera van RTL7 Darts. 

Van Barneveld keert terug: 'Ik mis het verschrikkelijk'

07:39
Van Barneveld over comeback: 'Ik mis het verschrikkelijk'

Beslissing

In november 2018 maakte Van Barneveld bekend na een carrière van 35 jaar te stoppen. De Nederlander liet weten na het WK 2020 af te zwaaien als professioneel darter. Fysieke problemen, het gebrek aan titels en het moeten missen van familiaire gebeurtenissen waren de redenen.

"Ik denk dat de beslissing wel de goede was, maar ik heb nu heel veel tijd gehad om erover na te denken", zegt Van Barneveld, die na zijn afscheid en enkele demo's in een gat belandde. "Toen realiseerde ik me dat ik het enorm mis. Dit jaar is misschien wel heel goed voor me geweest."

Zo
Lees ook:
Zo verliep het laatste jaar als prof voor Van Barneveld

Van Barneveld 2.0

"Ik krijg nu een unieke mogelijkheid om mijn droom te verwezenlijken en te werken in een team. Ik denk dat dat voor mij dè oplossing is", aldus Van Barneveld, die onder andere gaat samenwerken met Jeffrey de Zwaan bij Bengi.

Ben de Kok wordt zijn manager en Iwe Kuitert zijn begeleider. "Ben weet hoe hij mij het beste moet aanpakken. Hij weet dat we niet terugmoeten naar de oude Van Barneveld. Er moet gewoon een Van Barneveld 2.0 gaan komen, die positief is en uiteindelijk weer mensen naar de zaal toetrekt. En hopelijk met mooie successen."

Drie jaar

Het wordt voor Van Barneveld een zware klus om terug te keren op het niveau waar hij vroeger was. Hij begint helemaal onderaan de piramide en zal eerst een tourkaart moeten bemachtigen. Daar heeft de Nederlander drie jaar de tijd voor. "Ik heb voor drie jaar getekend, dus we hebben drie jaar de kans om in ieder geval een tourkaart te halen", zegt hij.

"En dat gebeurt ook niet een, twee, drie. Als ik mijn tourkaart wil bemachtigen, zal ik keihard mijn best moeten doen", beseft Van Barneveld. En als dat lukt, moet Van Barneveld de vloertoernooien weer af, terwijl hij juist die toernooien vroeger juist vervloekte. Maar dat vindt hij niet erg. "Toen stond er een hele andere Raymond van Barneveld. Een die het niet meer zag zitten. Er waren privé veel problemen en ik had stress."

Van
Lees ook:
Van Barneveld terug naar de top? Dit is de route

Anders

Veel mensen zullen verbaasd opkijken bij dit nieuws en dat kan Van Barneveld zich voorstellen. "Maar doordat ik de laatste twee, drie jaar niet mezelf ben geweest, neem je niet altijd de juiste beslissingen. Het spookt in je hoofd en je bent een nachtmerrie voor iedereen", zegt hij. "Maar nu is dat anders. Ik heb er zin in en het kriebelt."

Hij gaat er daardoor alles aan doen om zichzelf weer te laten zien. Goed eten, naar de sportschool en iedere dag trainen. "Ik mag deze sponsors niet in de kou laten staan. Ik ben hen ongelofelijk dankbaar voor deze kans en ik ga hen zeker niet teleurstellen."

Vertrouwen

Het doel van Van Barneveld is om zalen weer 'Barney Army' te horen roepen. "Als ik niet het gevoel zou hebben dat er nog iets in zit, ga ik niet zoveel tijd spenderen. We gaan hopen op goede resultaten. En als die uitblijven moet je blijven werken tot ze weer gaan komen. Daar ben ik van overtuigd. Het kan niet in een keer weg zijn."

Hearn
Lees ook:
Hearn in juni: 'Van Barneveld is misschien te vroeg met pensioen gegaan'