Darts

Van Barneveld terug naar de top? Dit is de route

23 september 2020 18:18
Raymond van Barneveld wordt toegezongen door duizenden fans in Ahoy Rotterdam. Beeld © Lawrence Lustig/PDC

Raymond van Barneveld gaat zijn comeback maken als professioneel darter, maar terugkeren is niet zo makkelijk als het klinkt. De Nederlander begint namelijk helemaal onderaan aan de piramide en moet zich weer zien op te werken. We leggen uit hoe de vijfvoudig wereldkampioen de top weer kan bereiken.

Q-school

Iedere speler die het professionele circuit van de PDC af wil lopen, moet in het bezit zijn van een tourkaart. Deze kaarten zijn schaars: er zijn er slechts 128. Na ieder dartseizoen verliezen meerdere spelers om verschillende redenen hun tourkaart en kunnen anderen deze winnen. Dat laatste gebeurt op Qualifying School, ook Q-school genoemd.

Tijdens Q-school gooien spelers vier dagen lang voor een tourkaart. Alle dagwinnaars en de spelers die het best hebben gepresteerd, verlaten dat toernooi met die felbegeerde tourkaart. Iedere darter mag zich inschrijven voor Q-school. Afgelopen jaar deden maar liefst 853 spelers dat. Zij streden allen voor een van de toen 31 beschikbare tourkaarten. Geen makkie dus.

Pro Tour

Na het winnen van een tourkaart begint het echte werk pas. Van Barneveld begint onderaan de PDC Order of Merit met 0 pond en moet prijzengeld sprokkelen om te stijgen op de wereldranglijst. Dat gebeurt in eerste instantie op vloertoernooien. Dat zijn kleine toernooien waar de 128 tourkaarthouders op een dag een toernooi afwerken. Daar is geen publiek en zijn slechts enkele camera's voor een stream voor die-hardfans.

Bovendien kan je je plaatsen voor toernooien op de European Tour, zoals de Dutch Darts Masters. Dit zijn grotere toernooien op een podium, voor publiek en met meer prijzengeld. Zo levert een zege op een EuroTour je direct 25.000 pond op, terwijl een vloertoernooi 'slechts' 10.000 pond oplevert.

Met goede prestaties op deze ProTour is het mogelijk deelnames aan bijvoorbeeld het WK Darts, de World Matchplay en de World Grand Prix te bewerkstelligen.

Geen tourkaart

Mocht Van Barneveld er niet in slagen een tourkaart te halen, is er nog een kleine kans voor hem om zichzelf voor de tv-camera's te spelen. Zo zijn er voor enkele tv-toernooien kwalificatietoernooien voor spelers zonder tourkaart, zoals het WK en de UK Open.

Bovendien kan hij via de Challenge Tour, de tour voor spelers die er niet in slaagden een tourkaart te winnen, deelname aan het WK afdwingen. De beste speler van die tour mag namelijk ook naar Ally Pally. Daarnaast krijgen de beste twee spelers van de Challenge Tour aan het eind van het jaar een tourkaart. De vraag is echter of Van Barneveld deze 'tweederangs tour' wel ziet zitten.

RTL7 Darts

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore