Ga naar de inhoud
Darts

Zo verliep het laatste jaar als prof voor Van Barneveld

Raymond van Barneveld Beeld © Getty Images

Op 19 november 2018 maakte Raymond van Barneveld het nieuws wereldkundig: hij stopt na het WK Darts van 2020 met darten. Na die onthulling begint een bewogen jaar voor de vijfvoudig wereldkampioen.

WK 2019

Van Barneveld schuift niet onder stoelen of banken dat hij graag nog een zesde wereldtitel aan zijn prijzenkast toevoegt. Vol goede moed reist hij af naar Ally Pally, waar hij vrijwel ieder jaar boven zichzelf uitstijgt. Op het WK 2019 echter niet. Darius Labanauskas, een toen nog onbekende speler uit Litouwen, gooide al in de eerste ronde roet in het eten. Van Barneveld verloor met 3-2. "Ik hoef jou niet te vertellen hoe hard dit aankomt", zei een verbouwereerde Van Barneveld na afloop van die partij tegen Arjan van der Giessen.

Van
Lees ook:
Van Barneveld direct onderuit op WK darts: 'Dit komt hard aan'

Premier League 2019

Ondanks dat Van Barneveld ver is weggezakt op de PDC Order of Merit krijgt hij toch een ticket voor de Premier League Darts. De Nederlander speelt een afscheidstour en krijgt veel waardering vanuit alle zalen, maar veel punten levert hem dat niet op. Van de eerste zeven speelrondes weet hij er slechts een te winnen. Een troosteloos Premier League-afscheid dreigt.

Ahoy 2019

Van Barneveld staat na zeven speelrondes laatste in de Premier League, maar met nog twee wedstrijden in 'zijn' Ahoy geeft hij de hoop niet op. Hij begint tegen Daryl Gurney, maar gooit zijn slechtste wedstrijd ooit in het prestigieuze toernooi. Hij verliest met 7-1. Ook de volgende dag, tegen Michael van Gerwen, gaat hij onderuit.

Daarna roept Van Barneveld dat hij direct wil stoppen met darten. "Het heeft geen zin meer", zegt hij tegen iedereen die hij tegenkomt. Die woorden draait hij niet veel later terug. "Ik had demonen in mijn hoofd", verklaarde hij. Zijn droom is om nog een keer te schitteren op het WK.

Van
Lees ook:
Van Barneveld stopt per direct met darten na pijnlijke nederlaag tegen Van Gerwen

Vloertoernooien 2019

Om deelname aan het WK veilig te stellen, moet Van Barneveld terug naar de vloer. Die toernooien had de Nederlander de jaren daarvoor juist gemeden om extra rust in zijn kalender te plannen. Zijn terugkeer gaat niet zoals gehoopt en hij gaat vaak vroeg onderuit. Maar er waren zeker ook lichtpuntjes. Zo haalt hij tijdens Players Championship 8 plots de finale tegen Adrian Lewis.

Zijn prestaties leveren hem een plek op het WK op, maar andere majors, zoals de World Matchplay en de World Grand Prix, gaan in zijn laatste jaar aan zijn neus voorbij. "We hebben alles gedaan om alle majors te spelen, maar door een gebrek aan vorm mag het niet zo zijn", aldus Van Barneveld.

World Series 2019

Van Barneveld krijgt van de PDC een uitnodiging om aan vier van de vijf demonstratietoernooien van de World Series deel te nemen. Tijdens de Nieuw-Zeeland Darts Masters laat hij nogmaals zien wat hij waard is. Na zeges op onder andere Daryl Gurney en James Wade haalt hij de finale. In die finale was Michael van Gerwen te sterk.

Van Barneveld speelt mede daardoor ook mee tijdens de World Series Finals in Amsterdam, zijn laatste toernooi voor Nederlands publiek. Na een overtuigende zege op Jermaine Wattimena blijkt Dave Chisnall een ronde later te sterk.

De allerlaatste opkomst van Van Barneveld in Nederland

01:33
De laatste opkomst van Van Barneveld in Nederland

Players Championship Finals 2019

Het laatste toernooi voor het WK is traditiegetrouw de Players Championship Finals. Aangezien Van Barneveld zonder druk speelt, zoals hij het zelf zegt, zet de Nederlander een uitstekend resultaat neer. Zo verslaat hij Glen Durrant met 10-3 en wordt hij op het toernooi met 64 spelers bij de laatste acht uitgeschakeld door Chris Dobey.

WK Darts 2020

Na een jaar met vallen en opstaan, was het zover: het WK. Van Barneveld loot de Amerikaan Darin Young in de eerste ronde en treft goede bekende Jeffrey de Zwaan mogelijk in de tweede, maar die tweede ronde zou hij niet bereiken. Van Barneveld gaat onderuit tegen Young (3-1) en neemt zo op de tweede dag van het WK al afscheid.

Met een emotionele brief zegt hij zijn geliefde sport een week later definitief vaarwel. "Ik heb veel plezierige jaren gehad en ook enkele met te veel nederlagen. Nu is het tijd om met pensioen te gaan", schreef Van Barneveld. "Ik heb geprobeerd een goede ambassadeur te zijn voor de sport en voor de PDC."

Van
Lees ook:
Van Barneveld neemt met emotionele brief afscheid van PDC
Bron: RTL7 Darts