Darts

NDB stelt competities uit, onzekerheid over Dutch Open

25 augustus 2020 14:18 Aangepast: 25 augustus 2020 18:48
Dutch Open Darts Beeld © ANP

De Nederlandse Darts Bond kiest voor duidelijkheid in deze onzeker periode. De sportbond heeft alle landelijke competities uitgesteld tot januari 2021 en adviseert ook haar regionale bonden dat te doen. Daarnaast is de inschrijfdatum voor de Dutch Open Darts uitgesteld.

De Nederlandse Darts Bond organiseert ieder seizoen de Landelijke Competitie (LaCo), de SuperLeague en de nationale NDB-ranking. Deze competities en evenementen gaan voorlopig dus niet door. "We hebben gedurende de hele coronacrisis gekeken hoe we onze sport weer op een veilige en verantwoorde manier konden opstarten. Na veel lobbywerk was er veel mogelijk en dus zag het er lang goed uit. Maar we zien dat het de laatste weken niet de goede kant op gaat en tijdens de persconferentie van premier Mark Rutte en Hugo de Jonge op 18 augustus kwam er ook een duidelijke waarschuwing", zegt Paul Engelbertink, directeur van de NDB.

“Het kabinet wil natuurlijk een nieuwe landelijke lockdown voorkomen. Het is dus logisch dat de situatie in bijvoorbeeld regio’s Rotterdam en Amsterdam om een andere aanpak vraagt dan ergens anders in Nederland. Hierdoor wordt er steeds meer overgelaten aan lokale en regionale bestuurders en burgemeesters. Zij beslissen over zaken als een lokale mondkapjesplicht, het beperken van publiek bij amateursportwedstrijden en over het inperken van regels in de horeca”, gaat Engelbertink verder.

Wisselende regelgeving

“We zien nu al verschillen in hoe gemeenten omgaan met de anderhalvemetermaatregel in de horeca. Waar we eerder al aangaven dat we, na overleg met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en NOC*NSF, in een afgebakend gebied binnen anderhalve meter mochten komen bij een potje darten, blijkt dit in de praktijk op meerdere plaatsen in het land door lokale overheid tegen te worden gehouden. Deze verschillen in de (lokale) regelgeving en de interpretatie daarvan per gemeente maakt het naar onze beoordeling onmogelijk om een goede en eerlijke regionale of landelijke dartcompetitie op te zetten.”

“Daarnaast zijn er nog vele andere praktische en morele redenen waarom we tot deze vervelende beslissing zijn gekomen. Bovendien willen wij als nationale sportbond onze verantwoordelijkheid nemen om onze competities te starten onder omstandigheden die allereerst voor iedereen veilig, gelijkwaardig en zeker ook duidelijk zijn”, aldus Engelbertink.

Toekomst

"We hebben nu afgesproken dat we in december zullen communiceren wat er vanaf januari 2021 wel of niet meer mogelijk is", vertelt de directeur van de NDB. "Als de ontwikkelingen er tegen die tijd positief uitzien, gaan we kijken hoe we weer kunnen opstarten in januari en dan kunnen we een half seizoen spelen."

Daarnaast benadrukt Engelbertink dat dit niet betekent dat er niet meer gedart kan worden. "Wij adviseren lokale organisatoren, cafés en speelgelegenheden om te kijken wat regionaal mogelijk is. We hopen dus dat op veel plekken onze darters alsnog, weliswaar recreatief, aan darten toekomen. Denk bijvoorbeeld aan kleinere toernooien of clubavonden op één locatie."

Dutch Open

Ook de Dutch Open Darts staat nog ter discussie. De NDB heeft de inschrijving, die oorspronkelijk 1 oktober van start zou gaan, naar een nog onbekende datum uitgesteld. "De Dutch Open in de huidige vorm in deze coronacrisis, kan gewoon niet doorgaan", aldus Engelbertink. "Maar we willen de ontwikkelingen afwachten en misschien wel de Dutch Open, met enkele aanpassingen, op een later tijdstip organiseren. We willen nu nog niet zeggen dat er in 2021 definitief geen Dutch Open zal zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore