Darts

Racisme was een van de redenen voor tijdelijke break Hedman

13 augustus 2020 10:09 Aangepast: 13 augustus 2020 13:03
Deta Hedman Beeld © Getty Images

Deta Hedman is al jaren een van de beste dartsters op het circuit. Ze won al 214 (!) titels in haar carrière, maar laste tot twee keer toe een pauze in. Een van de redenen om de pijlen even neer te leggen was racisme.

Dat zegt Hedman in gesprek met de BBC. Haar eerste pauze begon in 1997. Hedman maakte toen bekend dat ze niet meer gooide, omdat ze een baan had gevonden bij Royal Mail, maar dat blijkt toch anders te liggen. Ze geeft nu toe dat ze ook moe was van de racistische uitspraken die ze naar haar hoofd geslingerd kreeg.

Desondanks pakte Hedman de pijlen vijf jaar later weer op. Haar vrienden drongen aan op haar comeback, maar uiteindelijk maakte ze zelf de beslissing. Ze wilde haar leven niet laten bepalen door anderen. "Het is iets waar ik van geniet. Als iemand me niet mag, is dat niet mijn probleem. Ik ben hier niet om je een plezier te doen", dacht ze.

Vechter

Toch besloot ze ook in 2007 de dartwereld te verlaten en pas in 2009 weer terug te keren. Ook toen waren de problemen nog niet voorbij. Tijdens toernooien op de Isle of Man en in Praag riepen toeschouwers racistische dingen naar haar. Ook vandaag de dag is het niet voorbij. Na de nederlaag in de finale van het WK in 2019 kreeg ze berichten via Facebook en de mail. Een persoon berichtte zelfs dat hij hoopte dat Hedman zou overlijden aan kanker.

Desondanks gaat Hedman door. "Ik ben een vechter", zegt ze. "Ik geef niet op. Als ik iets wil, zal ik er alles aan doen om dat voor elkaar te krijgen. Als iemand me neer beneden wil praten, word ik er juist beter van. Dat is wat me op de been houdt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook;

Hedman over jeugd in Jamaica: 'Het was overleven'

RTL7 Darts

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore