Darts

Ernstige verkrampingen oorzaak stoppen Van Duivenbode: ‘Toen besefte ik dat ik dit nooit kan volhouden’

11 augustus 2020 09:11 Aangepast: 11 augustus 2020 09:36
Mike van Duivenbode Beeld © PDC Europe

Mike van Duivenbode stopt de komende tijd met darten. De 21-jarige tourkaarthouder uit Dordrecht moet noodgedwongen een pauze nemen vanwege ernstige verkrampingen in zijn nek, schouder en arm. ‘Op een gegeven moment kom je op een punt dat je beseft dat het niet beter wordt zolang je blijft darten.’

Voor het begin van het verhaal moeten we zo’n drie jaar terug. Van Duivenbode kende een fantastisch jaar op de Development Tour, waar hij twee toernooien won. “Het ging geweldig en ik stond echt op het punt om het te maken”, zegt hij in gesprek met RTL7 Darts. “Maar van een op de andere dag kreeg ik darteritus.”

Darteritus is een mentale blokkade, waardoor je je pijlen niet los kan laten. Ook Berry van Peer had hier last van. Hij kampte met darteritus tijdens de Grand Slam of Darts 2017. “Maar hij kon ze uiteindelijk nog wel loslaten. Dat lukte mij niet, ik viel gewoon achter mijn pijl aan. Het was een heel nare periode.”

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Haperende Van Peer kansloos in Grand Slam

Verkrampingen

Van Duivenbode liet zich ondanks zijn darteritus niet uit het veld slaan. “Die darteritus heeft bijna twee jaar geduurd. Daarnaast kreeg ik toen ook stijve, gespannen spieren en verkrampingen in mijn nek, rechterschouder en rechterarm. Maar ik wilde niet opgeven.”

“Op een gegeven moment ben ik van mijn darteritus afgekomen. Dat was vlak voor het winnen van mijn tourkaart”, gaat Van Duivenbode verder. “Maar die last van mijn spieren bleef. Het was niet echt pijn, maar na een uurtje was ik helemaal op.”

Van Duivenbode probeerde alles om van zijn problemen af te komen. Hij ging naar fysio’s, psychologen, doktoren en onderging alle soorten scans. Een diagnose bleef echter uit. “Maar na wat gesprekken en zelf nadenken, denk ik dat het komt doordat er tijdens de darteritus continu verkrampingen in mijn lichaam waren. Ik denk dat het daar is ontstaan. En dat dàt nooit meer is overgegaan.”

Frustratie

“Ik had het van mezelf geaccepteerd. Het was niet echt pijn, dus ik kon ermee leven”, gaat ‘The Pigeon’ verder. Na het winnen van zijn tourkaart wilde hij er vol voor gaan en dat deed hij ook. “Maar ik merkte dat ik niet alle energie in het darten kon steken. Na een weekend gooien was ik helemaal kapot en moest ik drie dagen bijkomen.”

“Ik heb na iedere wedstrijd het gevoel gehad dat ik beter had kunnen presteren dan dat ik had gedaan. Puur omdat je fysiek belemmerd wordt, en dat slaat ook op het mentale. Je weet dat je onder je kunnen staan te gooien, onder je niveau van vroeger. En dat frustreert heel erg. Het liefst wil je er 100 procent tijd en energie in steken, maar dat kon gewoon niet”, zegt hij.

Summer Series

Van Duivenbode bleef doorzetten, maar zijn lichaam begon steeds meer tegen te werken: “Tijdens de coronaperiode heb ik heel veel getraind, maar het is in die periode alleen maar erger geworden. Op een gegeven moment kon ik het niet meer opbrengen om nog een half uurtje te gooien. Ik was zo moe in mijn arm. Ik begon ook meer pijnklachten te krijgen.”

De Summer Series was de genadeklap. Tijdens het toernooi moest Van Duivenbode vijf dagen achter elkaar gooien. “Ik heb daar zoveel last gehad. Toen besefte ik dat ik dit nooit kan volhouden”, zegt hij. “De gehele rechterkant voelt zwaar, het voelt gespannen, en dat voel ik ieder moment van de dag. Als ik een half uurtje gooi, ben ik gewoon moe en heb ik geen kracht meer om mijn pijlen naar het bord te gooien.”

Knoop doorgehakt

Van Duivenbode begon na te denken en had twee opties. “Ga ik het laatste half jaar nog afmaken, met alle pijn? Met het risico dat ik de klachten volgend jaar nog steeds heb. Of ga ik mezelf een aantal maanden, of misschien wel langer, rust te gunnen, zodat ik het later weer kan oppakken?”

Die knoop hakte de Nederlander drie à vier weken geleden door. Hij koos voor het laatste. “Op een gegeven moment kom je op een punt dat je alles hebt geprobeerd en je beseft dat het niet beter wordt zolang ik blijf darten.”

Toekomst

Van Duivenbode benadrukt dat deze beslissing geen afscheid is, maar een pauze. Wanneer hij precies terug is, is ook voor Van Duivenbode zelf nog een raadsel. “Ik houd de opties open. Ik wil geen stempel drukken op een datum”, zegt hij. “De rest van het jaar ga ik niet meer spelen, ook geen competitie, niet trainen, helemaal niets. En dan aan het eind van dit seizoen, rond december, wil ik kijken of er verbetering is. Als dat niet is, wacht ik gewoon nog wat langer.”

Meer weten? Luister woensdag naar de nieuwe RTL Darts Bullseye, de podcast via je favoriete podcastapp.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore