Darts

Assenaren geven dartrecord van 53 uur niet op: 'Guinness en die Britten spelen onder een hoedje, het is absurd'

04 augustus 2020 09:47 Aangepast: 04 augustus 2020 10:33
Frank Posthumus (links) en Wyan Alders (rechts) Beeld © Bart de Vries

Frank Posthumus en Wyan Alders hebben bezwaar aangetekend tegen het wereldrecord van twee Britse darters, dat ervoor zorgde dat hun wereldrecordpoging van 53 uur de prullenbak in kon. De twee Assenaren hebben 30 uur aan beeldmateriaal van de Britten doorgespit en concluderen dat het Britse wereldrecord niet rechtsgeldig kan zijn.

Posthumus en Alders konden hun ogen niet geloven toen ze eind juni niet hun namen, maar de namen van twee Britten op de website van Guinness Book of World Records zagen. De twee Assenaren dartten in oktober 53 uur achter elkaar en pakten het wereldrecord, maar zagen later dat in juli 2019 het vorige record van ruim 50 uur al met bijna 8 uur verbroken was door twee Britten. Guinness had voor aanvang van de recordpoging van de Nederlanders niet gemeld dat er een nieuw record was gevestigd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Achterstallige administratie Guinness Book of Records kost Assenaren record: 53 uur darten voor niets

Niet rechtsgeldig

De verbazing bij de Nederlanders werd nog groter toen ze de recordpoging van de Engelsen op Facebook tegenkwamen en terugkeken. Ze vonden vele momenten die niet in lijn waren met de regels. "Wij vroegen bijvoorbeeld voor onze poging of een gevallen pijl door een ander opgeraapt mag worden. 'Nee' was het antwoord. 'Een getuige of scheidsrechter mag zich niet met het spel bemoeien.' En dan kijk je een stukje van de Britten, en daar gebeurt het niet twee of drie keer, maar wel zeker vijftien keer", zegt Bart de Vries, organisator van de recordpoging van Posthumus en Alders.

Bij het bestuderen van de Britse beelden bleek ook een oche te ontbreken, hielpen de scheidsrechters de spelers en liep de scheidsrechter meerdere keren weg, waardoor de spelers zelf hun scores moesten bijhouden. Bovendien stopte de klok op het beeldmateriaal van de Britten bij 60 uur, maar staat het officiële record nu op ruim 58 uur.

Een van de bewijsstukken die door De Vries is opgestuurd. De speler noteert bij afwezigheid van de scheidsrechter zelf zijn score. Een van de bewijsstukken die door De Vries is opgestuurd. De speler noteert bij afwezigheid van de scheidsrechter zelf zijn score.

Voor de gek gehouden

"We hadden Guinness al eerder geconfronteerd met de in onze ogen onmogelijke tijdsaftrek van het Britse record. Maar zij zeggen dat ze het overlegd hebben met de beide Britten. Dat was hun vreemde reactie", gaat De Vries verder. "We zijn echt voor de gek gehouden. Het heeft er alle schijn van dat Guinness en de Britten onder een hoedje spelen. Ik was eerst vreselijk boos bij het zien van hun beelden, maar ik begon er steeds meer om te lachen. Het is echt absurd en erg onprofessioneel van Guinness in onze ogen."

De Assenaren hebben nu al het bewijs naar Guinness gestuurd. “We hopen dat het recht alsnog zal zegevieren en dat we wereldrecordhouders kunnen worden. We zeiden eerst tegen elkaar dat we dat record maar moesten vergeten, want het komt toch niet meer goed. Maar na het zien van de beelden kreeg ik beetje bij beetje het gevoel van onrecht. Dit is absurd en dit kan gewoon niet. Wij vinden het gewoon onrecht en dat vinden wij niet horen bij een organisatie als Guinness World Records”, aldus De Vries.

RTL7 Darts

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore