Darts

Petersen: 'Mensen denken dat er geen racisme is in onze sport'

30 juli 2020 13:01 Aangepast: 30 juli 2020 13:49
Devon Petersen Beeld © Getty Images

De strijd tegen racisme houdt de gemoederen de laatste tijd bezig. Verschillende sporters nemen een duidelijk standpunt in en vertellen hun verhalen. In de dartwereld bleef het lang stil, maar ook daar is sprake van racisme.

Dat vertelt Devon Petersen tegenover de PDC. "Ikzelf en Kyle Anderson zijn de enige twee gekleurde spelers op het hoogste niveau in onze sport. Mensen denken daarom dat racisme in de dartwereld niet bestaat. Maar ook 'micro racism' bestaat en ook dat laat sporen achter. En dat betekent dat racisme blijft, totdat we begrijpen wat de gevolgen ervan zijn", zegt hij.

Norm

Petersen ziet het vaak voorbijkomen op social media. "Mensen zeggen: 'jij speelt darts, dus maak je geen zorgen over dat racisme-gedoe. Laat je niet meeslepen.' Maar die mensen snappen het niet. Het is niet zo dat ik een pak kan uittrekken, zodat ik ineens wit ben. Niet-gekleurden kunnen niet begrijpen hoe het is om gediscrimineerd te worden."

Petersen zag dat racisme een norm werd. "Als je opgroeit met racisme, maar het niet racisme noemt, dan handel je daar ook naar. We moeten het leren, we moeten het allemaal leren. En het gaat niet alleen over donkere mensen. Het gaat over kleur op kleur", zegt Petersen, die denkt dat de BLM-beweging echt het verschil kan maken. "De druk was nog nooit zo hoog, al wordt het nog steeds belachelijk gemaakt door sommigen. Maar die mensen hebben de kennis niet, omdat ze alleen op de media afgaan en de media verdraait het zo dat ze meer kunnen verkopen. De waarheid zit bij de mensen die het hebben meegemaakt."

Eerlijke kans

Ook in andere sporten was en is er veel aandacht voor BLM. "Raheem Sterling (voetballer, red) vroeg zich al af waarom we niet meer donkere managers hebben en Lewis Hamilton (Formule 1-coureur, red) zag dat er weinig donkere mensen zijn in de Formule 1", aldus Petersen, die wel een nuance wil maken. "Het is natuurlijk niet zo dat mensen een baan moeten krijgen omdat ze donker zijn, want dan ga je je doel volledig voorbij. Maar iedereen moet een eerlijke kans krijgen."

Petersen is blij dat daar steeds meer verbeteringen in worden gemaakt. "Je ziet het in de vertegenwoordiging in de sport. Het is moeilijk om een wereld met alleen blanken in te stappen, maar ik zit hier bijvoorbeeld als Afrikaanse speler, waardoor die deur is nu open. Spelers in Zuid-Afrika weten nu dat ze hun droom kunnen waarmaken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore