Darts

Achterstallige administratie Guinness Book of Records kost Assenaren record: 53 uur darten voor niets

28 juli 2020 12:03 Aangepast: 29 juli 2020 15:51
Frank Posthumus (links) en Wyan Alders (rechts) Beeld © Bart de Vries

Het was groot feest in Assen vorig jaar oktober. Frank Posthumus en Wyan Alders gooiden 53 uur lang pijlen naar het bord en daarmee verbraken zij een vijf jaar oud wereldrecord. Toch mogen de Assenaren zich geen wereldrecordhouders noemen.

Vorig jaar zagen Posthumus en Alders dat het record voor 'longest marathon darts playing' voor twee personen stond op 50 uur, 50 minuten en 50 seconden. Het duo uit Assen besloot een poging te wagen om het record te verbreken en ze gingen in oktober 2019 van start. Met een livestream en meer dan dertig getuigen voldeden zij aan de eisen. Na het oude wereldrecord met meer dan twee uur te hebben verbroken stopte de teller op 53 uur. Posthumus en Alders waren tevreden.

Geen wereldrecord

Nu blijkt, ruim negen maanden na de recordpoging, dat Posthumus en Alders nooit het wereldrecord in handen hebben gehad. "Het blijkt nu achteraf dat twee Engelsen in 58 uur en een beetje hebben neergezet. En die recordpoging was al in juli vorig jaar gedaan en die is nu net vier weken erkend", zegt Posthumus, die ruim twee jaar geleden in zijn eentje al een wereldrecordpoging deed. "Daar is dus meer dan een jaar overheen gegaan."

Posthumus kwam met toeval achter het wereldrecord van de Engelsen. "Ik was gewoon op de site van Guinness aan het kijken of er al dingetjes waren bijgewerkt. En tot mijn verbazing zag ik dat ons record was verbroken. 'Hoe is dit mogelijk? Dat kan helemaal niet', dacht ik." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Missie volbracht: darter gooit 65 uur pijltjes voor het goede doel

Doorgestoken kaart

Het duo zocht contact met Guinness, maar zij reageerden nuchter en zeiden sorry. "Wij denken dat dit doorgestoken kaart is. Die andere recordpoging is al meer dan een jaar geleden en het oude record stond al vijf jaar in de boeken. Nu is het wel heel toevallig dat op het moment dat wij een recordpoging opzetten, er ook een andere recordpoging is opgezet. Dat vinden wij wel heel verdacht."

Daarnaast hebben de twee Nederlanders meerdere keren contact gehad met de organisatie over de recordpoging. "We hebben vaak gevraagd of ze nu alle beelden binnen hadden en daar reageerden ze iedere keer op. En op dat moment hebben ze al geweten moeten hebben dat er een andere recordpoging was. Ze hebben gewoon nagelaten dat te melden."

Nieuwe poging?

Posthumus en Alders zijn op dit moment bezig met een onderzoek en hopen dat de uitslag nog aangepast kan worden. Mocht dat niet lukken, twijfelen ze of ze een nieuwe poging willen doen. "Er zit altijd een kans in dat we dat gaan doen, maar op dit moment zijn we bezig met het record van vorig jaar", aldus Posthumus.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore