Darts

Vader Van den Bergh super trots op Dimitri: 'En dit is nog maar het begin'

27 juli 2020 18:06 Aangepast: 27 juli 2020 18:57

Dimitri van den Bergh won zondagavond de belangrijkste wedstrijd in zijn loopbaan tot nu toe. De jonge Belg won met ruime cijfers van Gary Anderson in de finale van de World Matchplay. Vader Chris, al jaren Dimitri's steun en toeverlaat, is enorm trots.

"Deze week heeft me een half jaar van mijn leven gekost", lacht vader Chris een dag na de majorzege van zijn zoon. "Ik had meer zenuwen tijdens het kijken naar mijn zoon dan ik had toen ik zelf topspeler was. Het is mooi dat hij, na een hele week goed spel, het heeft kunnen bekronen met een titel. Ik ben echt super trots op hem, maar dat is logisch als vader."

Finale

Voorafgaand aan de finale had Chris al een goed gevoel over de afloop. "Ik had wel een vermoeden dat hij er klaar voor was. Hij is er al heel lang klaar voor, maar om de een of andere reden kwam zijn spel er nog niet echt uit. Ook in de finale speelde Dimitri niet zijn beste spel, want hij kan echt nog veel beter, maar hij heeft een hele week constant goed gespeeld en op basis daarvan heeft hij verdiend gewonnen, denk ik."

Toch was het begin van de wedstrijd tegen Anderson nerveus. Beide spelers misten veel dubbels, waardoor de stand in evenwicht bleef. Plots gingen de dubbels bij Dimitri lopen, maar Chris bleef voorzichtig. "Je verwacht dat Anderson een keer zal instappen, maar dat deed hij niet. Toen was Dimitri ineens weg. Hij heeft het daarna heel netjes uitgespeeld."

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk de samenvatting:

Van den Bergh stunt en wint World Matchplay bij debuut

Jeugdjaren

Dimitri werd figuurlijk geboren met dartpijltjes in zijn handen. Chris was vroeger namelijk zelf topdarter: hij speelde voor het nationale team van België en won zelfs het French Open in 2001. "Al mijn zoons hebben het een beetje geërfd, maar Dimitri op een hoger niveau. En ik heb altijd gedacht dat hij grootse dingen zou gaan doen, maar zo groot had ik toen nog niet verwacht."

Chris zag namelijk al snel dat Dimitri veel talent heeft voor de dartsport. Het begon allemaal thuis, onder de tap. "Toen Dimitri nog klein was, hing ik een bord onder de trap. Nog niet op de goede hoogte, omdat hij nog een kind was. Maar toen gooide hij al alle pijlen netjes in het bord, nooit ernaast", weet Chris nog.

Speelstijl

Hoewel Dimitri de dartsport heeft leren kennen door zijn vader, lijkt de speelstijl van de jonge Belg niet op die van hem. "Ik was veel agressiever op het podium", aldus Chris, die zag dat Dimitri voorheen heel 'lief' was. "Ik heb hem geleerd dat hij dat niet meer mag zijn. Het is daarom ook dat hij nu rustiger en beter in zijn spel blijft, maar hij blijft natuurlijk de liefheid zelve. Zijn karakter kan je niet veranderen."

En daar is Chris trots op. "Hij is niet alleen aan het bord een echt sportman, ook ernaast. Ook qua interviews en voor acties voor goede doelen is hij een echte gentleman. Daar kan je als vader alleen maar heel trots op zijn. Dat wordt hier enorm gewaardeerd", zegt hij.

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk ook:

Van der Voort heeft respect voor Van den Bergh: 'Het leek alsof Dimitri de ervaren speler was, echt heel knap'

Familie

Dankzij de World Matchplay-titel is Dimitri de nummer 12 op de wereldranglijst, en dat heeft hij mede te danken aan zijn familie. Zij staan altijd als een blok achter hem. Chris omschrijft de familie als een heel hechte familie, die elkaar door en door steunt. "We zijn allemaal enorme fan, en ik waarschijnlijk de grootste."

En dat is een groot verschil met vroeger, toen Chris zelf topdarter was. “Toen werd het niet gewaardeerd dat je veel van huis was, maar dat is nu echt anders. Nu wordt het hem echt gegund en iedereen staat met veel liefde achter hem. Dat is een beetje geëvolueerd met de jaren."

Belletje

Dat familie heel belangrijk is voor Dimitri, blijkt wel uit het bijgeloof van 'The Dreammaker'. Het is voor hem belangrijk om voor iedere partij even te bellen met het thuisfront. "Dan spreek ik hem goede moed in en zeg ik hoe goed hij is. Ik weet al heel lang dat hij dit kan, maar hij heeft de bevestiging af en toe nodig. Blijkbaar is dat nodig om hem te stimuleren. Iedere darter heeft zo zijn bijgeloof, en voor Dimitri is dat zo’n belletje."

Ook na de wedstrijd belt Dimitri altijd even met zijn vader. "Ik ben dan niet altijd de gemakkelijkste, want ik geef dan gewoon mijn mening. Dus als ik iets zag wat mij niet bevalt, dan zeg ik dat. We zijn eerlijk tegen elkaar en hij gaat daar dan mee aan de slag."

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk ook:

Van den Bergh: 'Even papa en mama bellen en dan meteen naar bed'

Wright

Ook de periode bij Peter Wright heeft Dimitri goed gedaan. De Belg kon vanwege de lockdown na de uitbraak van het coronavirus niet naar huis en kreeg toen een uitnodiging om bij de wereldkampioen te verblijven. "Hij is daar tot rust gekomen en hij heeft daar ook tips gekregen van Wright. En blijkbaar hebben die serieus gewerkt."

Maar niet alleen de tips van Wright hebben Dimitri geholpen, ook een nieuwe liefde brengt hem rust. "Hij heeft inmiddels ook een vriendin waar hij heel blij mee is. En ook dat is een extra stimulans. En al die steun van zijn familie, zijn vriendin en onwijs veel Belgen heeft hem gemaakt tot wat hij nu is."

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk ook:

Van den Bergh zou eigenlijk niet bij Wright verblijven: 'Had andere plannen'

Toekomst

Dimitri heeft zich met de zege op de World Matchplay gevoegd tussen de allerbeste spelers van de wereld. Sterker nog, hij is spelers als Glen Durrant en Adrian Lewis voorbij op de wereldranking. Chris: 'En dit is nog maar het begin. Ik denk dat hij nog beter gaat worden, want hij is nog maar 26 jaar. Hij heeft dus nog heel veel tijd om ervaring op te doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

PDC Order of Merit: Van den Bergh maakt reuzenstap

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore