World Matchplay

Van den Bergh beleeft droomdebuut en wint World Matchplay

26 juli 2020 22:32 Aangepast: 27 juli 2020 08:34
Dimitri van den Bergh Beeld © Getty Images

Dimitri van den Bergh heeft de World Matchplay weten te winnen tijdens zijn eerste poging en stijgt daarmee naar de twaalfde plek op de wereldranglijst. In een weinig spannende finale was hij duidelijk de betere tegenover Gary Anderson: 18-10.

Weinigen zullen de twee finalisten van deze bijzondere World Matchplay, die om bekende redenen zonder publiek werd afgewikkeld, juist hebben voorspeld. De drie titelfavorieten – Michael van Gerwen, Peter Wright en Gerwyn Price – werden allen al vroeg in het toernooi uitgeschakeld. Mede hierdoor was de weg vrij voor Gary Anderson, winnaar van de editie van 2018, en de debuterende dartsbelofte Dimitri van den Bergh.

Een matig begin

Aan het begin van de wedstrijd kwamen de heren maar moeilijk op gang. De Schotse veteraan was in de derde leg de eerste die een break wist te plaatsen. Lang mocht hij hier echter niet van genieten, want zijn jonge Belgische tegenstander wist zich de daaropvolgende leg toe te eigenen. Hierna behield deze weer zijn eigen leg, waardoor ‘The Dream Maker’ de eerste sessie afsloot met een voorsprong van 3-2. Beide mannen behaalden vooralsnog niet hun niveau en lieten gemiddeldes van halverwege de tachtig noteren.

Na de eerste pauze begon het aan beide kanten scorend beter te lopen. Het echte vuurwerk bleef echter nog altijd uit, op een 121-uitgooi van Van den Bergh na. In deze sessie gingen alle legs met de pijlen mee, waardoor het 5-5 stond na tien gespeelde legs.

 

Hoge finishes

Het leek alsof de mannen, die qua leeftijd maar liefst vierentwintig jaar schelen, in de tweede pauze afgesproken hadden maar eens echt aan de wedstrijd te beginnen. Met een 130-finish brak Anderson de jonge Belg voor de tweede keer. Ook nu stelde onze zuiderbuur zijn tegenstander echter niet in de gelegenheid de break te zilveren, want met een heerlijke ‘big fish’ 170-finish maakte hij de stand weer gelijk: 6-6.

In de zestiende leg pas wist Van den Bergh voor het eerst een gat van twee legs te bewerkstelligen. Dat werd even daarna met een elfdarter zelfs uitgebouwd naar een verschil van vier legs, waardoor de zesentwintigjarige Vlaming met een voorsprong van 12-8 de voorlaatste onderbreking inging. Inmiddels naderde zijn gemiddelde score de honderd per drie gegooide pijlen.

‘Dream Maker’ gooit stoïcijns verder, Anderson haakt af

Met het einde in zicht leek Van den Bergh, die zich met het bereiken van de finale voor het eerst in de top zestien van de wereld nestelde, niet meer te stoppen. Achtereenvolgens werden finishes van 124 en 132 genoteerd, waardoor de achtvoudig PDC-majorwinnaar er zelfs met verdwaalde hoge scores niet meer aan te pas kwam. De jongeman uit Merksem was nog slechts twee legs  van de overwinning verwijderd bij het aanbreken van de laatste sessie: 16:9.

Nu was het verzet van ‘The Flying Scotchman’ definitief gebroken. De kansen die hem nog op dubbels werden geboden, werden stuk voor stuk gemist. Dimitri van den Bergh verloste hem uit zijn lijden door dubbel 16 te gooien, mag voor het eerst in zijn nog prille carrière een majortrofee boven zijn hoofd houden en zich daarmee de tiende winnaar van de prestigieuze World Matchplay noemen.

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk ook:

Van den Bergh: 'Iets waarvan ik gedroomd heb, heb ik gewoon waargemaakt'

Miniatuurvoorbeeld
Voor meer info:

Toernooicenter Betfred World Matchplay Darts 2020

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore