Darts

World Matchplay-finale: de voorbeschouwing

26 juli 2020 14:47 Aangepast: 26 juli 2020 16:19
Gary Anderson Beeld © Getty Images

De finale van de World Matchplay 2020 gaat tussen Gary Anderson en Dimitri van den Bergh, een strijd tussen ervaren en onervaren. Wie maakt de meeste kans op de eindzege in Milton Keynes?

Anderson

Anderson kende een lastige route naar de finale van de World Matchplay. Via Justin Pipe, James Wade en Simon Whitlock trof hij Michael Smith in de halve finale. Desondanks is de Schot allesbehalve tevreden met zijn spel tot nu toe. "Ik hoop dat het een gebrek aan training is", vertelde hij na afloop van de halve finale. Anderson maakte weinig trainingsuren tijdens de coronastop en ging blanco de World Matchplay in.

Het wordt voor Gary Anderson al de negentiende keer dat hij een podium van een majortoernooi betreedt om een finale te spelen. Zijn eerste was in 2010, toen hij de finale van de UK Open verloor van Phil Taylor. Inmiddels heeft de Schot acht majortitels in zijn kast staan, waarvan twee WK-bekers. Twee jaar geleden was Anderson ook de beste op de World Matchplay.

Bij een eindzege stijgt Anderson, dankzij zijn eindzege twee jaar geleden, slechts een plekje op de wereldranglijst. Hij gaat dan Daryl Gurney voorbij en neemt plek 7 op de wereldranglijst in. Bij een nederlaag bezet Anderson plek 9 op de PDC Order of Merit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Anderson speelt mentaal gevecht: 'Hoop dat het gebrek aan training is'

Van den Bergh

Van den Bergh begon de World Matchplay 2020 met een op papier loodzware wedstrijd. Nathan Aspinall, de gedeeld nummer 3 in de Premier League en winnaar van de Home Tour, werd echter met ruime cijfers aan de kant gezet: 10-5. Joe Cullen, Adrian Lewis en Glen Durrant probeerden vervolgens de Belg te laten wankelen, maar hij was niet uit zijn spel te krijgen. Dat komt mede door het vele trainen tijdens zijn logeerpartij van Peter Wright tijdens de corona. Van den Bergh stond enkele dagen wel vijf uur per dag te gooien.

Waar de World Matchplay-finale voor Anderson al zijn negentiende grote finale wordt, wordt het voor Dimitri van den Bergh zijn grootste en belangrijkste wedstrijd in zijn carrière tot nu toe. De jonge Belg stond wel al twee keer in de kwartfinale op het WK, maar is op dit moment bezig aan zijn eerste World Matchplay.

Bij een eindzege maakt de huidige nummer 26 een enorme stap op de wereldranglijst. Van den Bergh mag zich dan de nummer 12 van de wereld noemen. Ook bij een nederlaag zet hij een belangrijke stap, want dan pakt hij plek 16 op de PDC Order of Merit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van den Bergh: een jonge familieman op weg naar de darttop

Onderling

De geschiedenis tussen Anderson en Van den Bergh kent nog maar twee hoofdstukken. In 2018 speelde de twee in de halve finale de German Darts Masters tegen elkaar en zegevierde de Belg met 8-7. Op de Home Tour eerder dit jaar stond ontmoeting 2 op de planning en pakte de Schot de winst met 5-1. Wie pakt na vanavond weer het voordeel in de onderlinge balans?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore