Darts

Van den Bergh: een jonge familieman op weg naar de darttop

26 juli 2020 12:20 Aangepast: 26 juli 2020 13:18
Beeld © Lawrence Lustig/PDC

Dimitri van den Bergh zet met zijn finaleplaats op de World Matchplay een enorme stap in zijn carrière. De jonge Belg kan zelfs de nieuwe nummer 12 op de Order of Merit worden. Hij beloont met die prestatie het harde werken in het verleden.

Wie Dimitri van den Bergh zegt, zegt familie. In vrijwel ieder interview haalt de 26-jarige Belg zijn familie en vrienden aan. Met name zijn vader Chris is belangrijk voor de World Matchplay-finalist. Chris van den Bergh, vroeger zelf gerespecteerd darter, liet zijn zoon kennis maken met de sport. "Ik dank hem dat hij zijn talent heeft doorgegeven", zegt Dimitri over zijn vader.

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk ook:

Van den Bergh wil naar Engeland verhuizen: 'Wil het imago zoals Van Gerwen en Taylor'

Wereldkampioen

Van den Bergh zette kleine stapjes in het begin van zijn dartloopbaan. Er was geen jeugdsysteem in België en hij speelde alleen toernooien in zijn omgeving. Pas toen hij 18 werd, kreeg hij een sponsor en werd het serieuzer. "Ook toen ik overstapte van de BDO naar de PDC bleef ik nog werken om ervoor te zorgen dat ik gegarandeerd inkomsten had", zegt hij. In zijn eerste jaar bij de PDC won Dimitri weinig, maar dat werd met het jaar beter.

Al snel werd duidelijk dat Van den Bergh een hele grote kon worden. Inmiddels is hij de speler met de meeste zeges op de Development Tour (samen met Ted Evetts), de tour voor jeugdspelers. Daarnaast won hij twee keer het wereldkampioenschap voor de jeugd, iets wat bijvoorbeeld Michael van Gerwen niet lukte. "Daar ben ik enorm trots op. Ik droomde altijd van een keer, maar twee keer had ik nooit gedacht."

'Sky is the limit'

Door de zege op Glen Durrant in de halve finale van de World Matchplay stormt Van den Bergh nu de top 16 binnen. Zijn plan dat hij tijdens de coronastop had uitgestippeld kan nu al de prullenbak in. "Mijn bedoeling is eigenlijk om elk jaar een beetje te stijgen", was het plan van de man die na een toernooi van plek 26 naar minimaal plek 16 stijgt. "Ik wil op een constante basis kunnen spelen. Maar uiteindelijk is the sky the limit."

Om echt tot de grote spelers te kunnen behoren, zal Van den Bergh ook op de vloer beter moeten gaan presteren. "Op tv-toernooien kan ik het, daar heb ik helemaal geen moeite mee", zei Van den Bergh tijdens de coronastop. Op de vloer haalde hij dit jaar slechts twee keer de laatste 16. "Als ik op een podium sta, weet ik dat ik het kan. Als ik dat gevoel kan overbrengen naar de vloertoernooien, ga ik sowieso een veel betere carrière krijgen. Maar ik moet dus die mentale stap maken."

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk ook:

Bellen met Van den Bergh: 'Ik moet die mentale stap maken'

World Matchplay

Van den Bergh speelt vanavond de finale van de World Matchplay tegen Gary Anderson. De wedstrijd is vanaf 21.30 uur live te zien bij RTL7 en Videoland.

RTL7 Darts

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore