World Matchplay

Van den Bergh overtuigt, Smith wint na bloedstollend gevecht

22 juli 2020 00:34 Aangepast: 22 juli 2020 00:34
Michael Smith Beeld © Lawrence Lustig/PDC

Dimitri van den Bergh is de laatste winnaar van de eerste ronde van de World Matchplay. De debutant zal morgen in de tweede ronde gaan spelen tegen Joe Cullen. Waar de Belg zich plaatste voor de tweede ronde, zien we Michael Smith, Gary Anderson en Krzysztof Ratajski terug in de kwartfinales.

De eerste wedstrijd van de avond ging tussen Dimitri van den Bergh en Nathan Aspinall. Van den Bergh begon sterk en mede door een paar slordige beurten van Aspinall won de Belg de eerste sessie met 3-2. Na de break ging ‘The Dream Maker’ vrolijk verder en wist zelfs drie legs op rij te winnen. Aspinall keek toe, wist nog te breaken, maar kon niet voorkomen dat de nummer 26 van de Order of Merit verder uitliep naar een 7-3 voorsprong dankzij een knappe 103-finish.

Ook na de tweede pauze was de winnaar van de PDC Home Tour niet opgewassen tegen een sterk spelende Van den Bergh. Waar de Engelsman een 157-finish miste, gooide de Belg een strakke 156-finish: 8-4. Dit betekende de knock-out voor ‘The Asp’ en uiteindelijk een 10-5 overwinning voor Van Den Bergh.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noppert zorgt voor enorme stunt en schakelt Price uit

Smith eerste kwartfinalist na spektakelstuk

Na een spectaculaire wedstrijd was het Michael Smith die als eerste de kwartfinale wist te bereiken. Smith, de runner-up van 2019, wist een allesbeslissende leg tegen Mensur Suljovic te voorkomen en won de partij in stijl met een 110-finish: 14-12.

Suljovic, de runner-up van 2018, kwam deze wedstrijd echter het beste uit de startblokken. Door middel van een 10-darter en een 136-finish nam hij een ruime voorsprong. Achterover leunen kon ‘The Gentle’ echter niet. Smith wist de tweede sessie namelijk te winnen en bleef bij de Oostenrijker in de nek hijgen. Het lukte ‘Bully Boy’ vervolgens alleen niet om langszij te komen. De Engelsman stond na een paar missers juist verder op een achterstand, omdat Suljovic zijn eigen leg hield en een 101-finish gooide via zijn geliefde dubbel 14: 5-8.

Ook Smith wist daarna zijn eigen leg te winnen, maar opnieuw verprutste hij het om terug te breaken. De 125-finish van Suljovic kwam daarom extra hard aan. Smith, de nummer 5 van de Order of Merit, gaf echter niet zomaar op. Hij hield weer zijn eigen leg en wist toen eindelijk terug te breaken: 9-9. Smith kreeg de smaak te pakken, bleef goed scoren, maar moest weer een leg afstaan. Suljovic gooide namelijk opnieuw een 136-finish. 

Toch wist Smith er een verlenging uit te slepen. Daarin wisten beide mannen elkaar direct te breaken. Vervolgens bleef stuivertje wisselen tot aan de 12-12. Daarna was het de Engelsman die profiteerde van de missers van de Oostenrijker en wist daarmee de wedstrijd in het slot te gooien.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

World Matchplay eindigt opnieuw in grote teleurstelling voor Van Gerwen

Anderson nauwelijks in de problemen

Echt tijd om op adem te komen was er niet. Na het spektakel van even daarvoor, deden Gary Anderson en James Wade hun best om er net zo een mooie wedstrijd van te maken. Met een 148-finish wist ‘The Machine’ de voorsprong te pakken na de eerste sessie. Echt lang kon de Engelsman hier niet van genieten, Anderson wist de triples makkelijk te vinden en liep in rap tempo uit naar een 9-4 voorsprong. 

Wade wist vervolgens nog wel 3 legs op rij te winnen, maar ‘The Flying Scotsman’ was niet van plan de voorsprong weg te geven. De winnaar van 2018 hield het hoofd koel en wist uiteindelijk te winnen met 11-8 van de winnaar van 2007. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gurney snelt langs Evans, Lewis toont zijn klasse

Eerst kwartfinale voor Ratajski

De laatste partij van de avond ging tussen Gabriel Clemens en Krzysztof Ratajski. ‘The Polish Eagle’ wist de ‘German Giant’ in de eerste leg direct te breaken. Vervolgens gingen de zestien legs die daarop volgenden allemaal naar degene die de leg begonnen was. 

Clemens, die de eerste ronde wist te winnen ten koste van Rob Cross, wist pas terug te breaken bij een stand van 9-9. Beide mannen wonnen vervolgens weer hun eigen leg waardoor er een verlenging aan te pas moest komen. Ratajski, verantwoordelijk voor de uitschakeling van onze landgenoot Jermaine Wattimena, wist nu ook direct weer te breaken en verzilverde deze break direct. Daarmee verzekerde hij zich van de overwinning en van zijn eerste kwartfinale op een PDC Major toernooi.

Uitslagen dinsdagavond eerste en tweede ronde

  • Nathan Aspinall 5-10 Dimitri van den Bergh (R1)   
  • Michael Smith 14-12 Mensur Suljovic           
  • Gary Anderson 11-8 James Wade 
  • Michael van Gerwen 4-11 Simon Whitlock
  • Gabriel Clemens 10-12 Krzysztof Ratajski

Programma woensdagavond tweede ronde

  • Daryl Gurney v Vincent van der Voort
  • Dimitri van den Bergh v Joe Cullen
  • Peter Wright v Glen Durrant
  • Danny Noppert v Adrian Lewis
Miniatuurvoorbeeld
Voor meer info:

Toernooicenter Betfred World Matchplay Darts 2020

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore