Darts

Aan Parkinson lijdende Clark stopt als dartpresentator

13 juli 2020 10:32 Aangepast: 13 juli 2020 11:05
Dave Clark Beeld © PDC

Dave Clark zal niet meer te zien zijn op de grote podia bij de PDC. De Sky Sports-presentator heeft besloten zijn functie als dartpresentator neer te leggen vanwege zijn Parkinson.

Clark begon in 2002 als presentator bij Sky Sports en werd een van de herkenbare gezichten in de dartwereld. Hij was aanwezig bij meerdere WK-finales en de Premier League-finale waarin Phil Taylor twee negendarters gooide. In 2018 kreeg Clark een plek in de PDC Hall of Fame, een lijst die in het leven werd geroepen om de personen die belangrijk zijn of waren voor de dartsport te eren. Er staan slechts zestien namen in de Hall of Fame.

Parkinson

In 2011 werd er Parkinson bij Clark vastgesteld. Volgens doktoren zou hij nog maar twee of drie jaar kunnen presenteren, maar bijna tien jaar later staat hij nog steeds op het podium. "Ik kan het nog steeds, op een podium, voor 10.000 fans", zegt Clark tegenover de PDC. "Maar ik wil nu stoppen, nu ik het nog wel kan."

"Ik wil voorkomen dat mensen tegen me moeten zeggen dat ik moet stoppen. Of dat fans in de zaal medelijden met me gaan krijgen of zich ongemakkelijk gaan voelen op het moment dat mijn Parkinson zich verder ontwikkelt", gaat Clark verder. "Ik geef mijn leven niet op, maar ik stop nu alleen met presenteren. De komende tijd ga ik een boek schrijven over mijn avontuur met Parkinson."

Inspiratie

De dartwereld reageert massaal op het bericht van Clark. "Het was een eer om met een man als Dave samen te mogen werken. Welkom bij de club van gepensioneerden, je hebt het verdiend", schrijft Phil Taylor op Twitter. Ook Van Barneveld liet een bericht achter: "Je zal gemist worden, vriend! Je was een inspiratie voor ons allen."

"Ik heb zoveel respect voor je Dave. Jouw kwaliteiten waren een geschenk voor darts. Dank je voor alles wat je gaf, en dat echt alles!", zegt John Part. Kirk Bevins: "Het was geweldig om met je te werken. Ik zal je analyses en introducties op het podium missen. Geniet volledig van iedere dag die gaat komen, vriend."

RTL7 Darts

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore