Darts

Wade: 'Valsspelen is een ziekte die zich steeds verder verspreidt in de dartwereld'

08 juli 2020 14:37 Aangepast: 08 juli 2020 14:45
James Wade Beeld © Getty Images

'Een ziekte die zich steeds verder verspreidt.' Zo noemt James Wade het valsspelen binnen de dartwereld. De Engelsman stoort zich mateloos aan veranderingen die plaatsvinden in zijn sport en denkt dat de regels strakker aangetrokken moeten worden.

Volgens Wade halen bijna alle spelers trucjes en mentale spelletjes uit om een wedstrijd te kunnen winnen. "Er zijn er echt maar weinig die het niet doen. 99 procent van de spelers doet het. Zij kunnen geen enkele wedstrijd winnen zonder die trucjes", zegt Wade in gesprek met Metro. "Gary Anderson is een van de weinigen die nooit iets raars zal doen tijdens een wedstrijd. En Gerwyn Price hoort daarbij."

Ook Wade zelf is niet van de trucjes. "Ik haal soms wat langzamer mijn pijlen uit het bord, maar ik zeg met mijn hand op het hart dat ik nog nooit een toernooi gewonnen heb door vals te spelen of extreme trucjes toe te passen. Sorry, dat noemen ze gamesmanship tegenwoordig natuurlijk", aldus Wade.

Geld

Wade merkt dat de onsportiviteit de laatste drie jaar erg is toegenomen. "Het is echt zo jammer", vindt hij. "Het lijkt wel een ziekte die zich steeds verder verspreidt in de dartwereld. Op tv of als toeschouwer in de zaal zie je het niet, maar als tegenstander wel. Ik weet dat er een enorm geldbedrag op het spel staat, maar ik heb dat geld net zo hard nodig als ieder ander."

"Het is soms grappig hoeveel men over heeft voor geld. Als spelers het zover laten komen, mogen ze het van mij hebben. Ik heb op die manier wel eens een tv-wedstrijd laten lopen", gaat de 37-jarige nummer 9 van de wereld verder. "Het is een schande dat onze sport nu in deze staat verkeert."

Ranking

De ontwikkelingen van de laatste jaren heeft ook invloed gehad op de PDC Order of Merit, denkt Wade. Hij verwacht dat de wereldranglijst flink omgegooid zal worden als er strengere regels komen. "Dat is iets wat zeker is", zegt hij. "Als iedereen die onzin achterwege zou laten, zouden de ranglijsten er heel anders uitzien."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van Gerwen: 'Hij was ouderwets een beetje aan het valsspelen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore