Darts

Smith zelfbewuster: 'Wil eerder met pensioen voor mijn familie'

07 juli 2020 10:14
Michael Smith Beeld © Getty Images

Michael Smith staat steeds bewuster in het leven. De 29-jarige Engelsman gaat verstandiger met zijn geld om en werkte tijdens de coronacrisis met succes aan zijn lichaam. "Ik kijk nu naar het hele plaatje en wil eerder met pensioen", zegt hij.

In gesprek met Sportinglife geeft Smith aan met een meer volwassen blik naar de toekomst te kijken. "Je moet de juiste keuzes maken. Toen ik jonger was draaide alles om winnen en geld uitgeven, maar ik moet ook nadenken over hoe ik kan investeren en geld kan verdienen buiten darts om", zegt de huidige nummer 5 van de wereldranglijst. "Als je twee slechte jaren hebt, kan het zomaar afgelopen zijn."

Kinderen

"Ik ga een keer met pensioen, maar heb ik dan genoeg geld om te doen wat ik nog zou graag zou willen doen?", vraagt Smith zich af. "Ik heb het er al eens met Michael van Gerwen over gehad en hij wil tussen zijn 40e en 45e met pensioen. Ik wilde dat rond mijn 50e, maar toen bedacht ik me dat dat al te oud is om alles te doen wat ik nog zou willen."

Smith heeft dan met name over zijn familie. Hij wil zo veel mogelijk tijd met zijn kinderen Junior (6) en Kasper (2) doorbrengen. "Tegen de tijd dat ik halverwege 40 ben, wil ik reizen en tijd spenderen met mijn kinderen, want dan zijn ze nog jong. Als ik wacht tot mijn 50e is Junior al bijna 30 en heeft hij misschien al een eigen gezin!"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Smith haalde tijdens coronacrisis meer dan 5500 euro op voor goede doel

Geld

Daarom probeert Smith zich te verbeteren in de omgang met geld. "Toen ik 200.000 pond had gewonnen door de WK-finale te bereiken, investeerde ik het niet, maar ik was zo stom om het bijna helemaal uit te geven", zegt hij. "Ik zag laatst een artikel over Mervyn King die pakketjes rondbracht tijdens de corona-onderbreking, ondanks dat hij al 1,7 miljoen pond in zijn carrière wist te winnen. Ik zit daar al boven. Het geeft aan hoeveel geld er tegenwoordig in darts omgaat."

Smith weet hoe het is om het niet breed te hebben. "Toen ik klaar was met school verdiende ik 30 pond per week en dankzij darts werd dat 500 pond, later 1000 pond en 5000 pond. Ik wist niet wat ik met al dat geld moest doen. Ik kan nog steeds van 30 pond per week leven", zegt hij.

Afvallen

Ook fysiek maakt Smith progressie. Hij ging tijdens de coronacrisis met zichzelf aan de slag en viel ruim 18 kilo af. Hij gaf al aan dat hij ook op dit moment actieve dingen met zijn kinderen wil doen en daarom wilde afvallen, maar zijn gewichtsverlies heeft nog een reden. "Ik wil meer zijn dan een darter. Ik moet ook aan mijn merk denken en het imago van een dikke, luie darter is niet de beste, denk ik!"

"Je ziet veel sporters met mooie sponsordeals en veel verdienen door enkel met een drankje op de foto te gaan. Mijn carrière gaat niet eeuwig duren, dus hopelijk kan ik mooie deals sluiten. Een beter imago zal me daarbij helpen", aldus Smith.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Smith toont resultaat na zes maanden training: 'Ben zo trots'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore