Dominantie

De balans van Van Gerwen tegen de top 10 van de wereld

01 juli 2020 14:17 Aangepast: 04 juli 2020 14:22
Michael van Gerwen Beeld © Lawrence Lustig/PDC

Michael van Gerwen staat al jaren onbedreigd aan kop van de PDC Order of Merit en wint toernooi na toernooi. Ook de andere spelers in de top van de Order of Merit krijgen de Nederlander moeilijk op de knieën. Dit is de balans van Van Gerwen ten opzichte van de top 10 op tv.

10. Dave Chisnall: 89,66%

Michael van Gerwen wint bijna 90% van zijn wedstrijden tegen Dave Chisnall. Sterker nog, de Engelsman won in 29 tv-duels slechts één keer. Dat was tijdens de World Grand Prix in 2013. Sindsdien is de Nederlander 27 wedstrijden ongeslagen.

9. James Wade: 72,73%

James Wade begon de balans met Michael van Gerwen met drie zeges in vier ontmoetingen. Daarna leed hij 23 nederlagen in 29 pogingen. Zo kende hij een reeks van negen opeenvolgende verliespartijen tegen Van Gerwen.

8. Gary Anderson: 62,12%

Met een winstpercentage van 'slechts' 62,12% heeft Van Gerwen de meeste moeite met Gary Anderson. Van de 37 ontmoetingen op tv won 'Mighty Mike' er 23 en de Schot zegevierde twaalf keer. De belangrijkste ontmoeting, de WK-finale van 2017, viel de kant van de Nederlander op.

7. Daryl Gurney: 70,59%

Ook Daryl Gurney doet het met ruim 70% niet onaardig. Bovendien is de Noord-Ier een van de weinige spelers die Michael van Gerwen in de finale van een major wist te verslaan. In 2017 won hij de Players Championship Finals ten koste van de Nederlander.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gurney wint Players Championship Finals ten koste van Van Gerwen

6. Nathan Aspinall: 66,67%

Nathan Aspinall staat nog niet lang op het grote podium van de PDC. De Engelsman trof Van Gerwen daarom nog maar drie keer, waarvan hij er één wist te winnen. Dat gebeurde in de Premier League van dit jaar. Van Gerwen nam twee weken later echter al revanche door Aspinall te verslaan tijdens de UK Open.

5. Michael Smith: 78,57%

Michael Smith wist Michael van Gerwen tot halverwege 2019 in elf ontmoetingen slechts een keer te verslaan. Inmiddels heeft de jonge Engelsman de smaak te pakken, want van de laatste drie tv-wedstrijden gingen er twee naar Smith. 

4. Rob Cross: 86,67%

Sinds de bijna legendarische wedstrijd tussen Michael van Gerwen en Rob Cross op de UK Open 2016 troffen de twee elkaar veertien keer op tv. Slechts twee keer won de Engelsman, maar dat waren wel pijnlijke nederlagen voor Van Gerwen. Cross won namelijk de halve finale van het WK 2018 en de finale van de Brisbane Darts Masters 2018.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Video: Van Gerwen gooit ninedarter op UK Open

3. Gerwyn Price: 86,67%

Gerwyn Price is een van de vele spelers die lang heeft moeten wachten op zijn eerste zege op Michael van Gerwen. Pas zijn twaalfde poging op tv was raak. In de halve finale van de Grand Slam of Darts was de Welshman de betere. Inmiddels is de balans 13 om 1 en eindigde een duel gelijk.

2. Peter Wright: 80,49%

Eindelijk. Dat is het woord dat de zege van Peter Wright in de finale van het WK 2020 het best samenvat. De Schot wist de Nederlander maar niet te verslaan in een finale, maar tijdens het belangrijkste toernooi van het jaar lukte dat wel. Desondanks blijven zeges van Wright op Van Gerwen spaarzaam. In 41 tv-wedstrijden zegevierde Wright slechts 6 keer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wright voelt zich steeds sterker worden na wereldkampioenschap

RTL7 Darts

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore