Darts

NDB wendt met nieuw landelijk sportprotocol ‘onheil’ af na teleurstellende persconferentie

26 juni 2020 21:40 Aangepast: 26 juni 2020 22:03

Darters in Nederland kunnen opgelucht ademhalen en mogen weer voorzichtig uitkijken naar de start van het nieuwe dartseizoen. Ondanks een teleurstellende ‘coronapersconferentie’ voor horecasporten als darts is er vandaag, dankzij het initiatief van de Nederlandse Darts Bond (NDB), een goede stap gezet.

Premier Mark Rutte kondigde afgelopen woensdag versoepelingen aan in het coronabeleid, maar met die maatregelen schoten horecasporten, zoals darts, weinig op. De horecasporten vielen tussen wal en schip bij de nieuwe versoepelingen. Alle buiten- en binnensporten worden per 1 juli weer toegestaan, maar in de horeca moet iedereen verplicht een zitplaats hebben en 1,5 meter afstand houden. Voor veel horecasporten zoals darts is het dan niet mogelijk om wedstrijden en competities te organiseren.

Flinke problemen

Omdat Rutte aangaf geen versoepelingen meer te verwachten tot er een vaccin is en een 'vaste zitplaats' in de horeca verplicht blijft, bleef de NDB met lege handen achter. "Dat zou desastreuze gevolgen hebben voor de NDB, haar lidorganisaties en niet in de laatste plaats voor de horecaondernemers die het momenteel al heel zwaar hebben door de coronacrisis", liet Paul Engelbertink, directeur van de NDB, weten. Daarom heeft de NDB vanaf woensdagavond direct intensief overleg gevoerd met NOC*NSF en andere overheidsinstanties.

Engelbertink was teleurgesteld over de uitkomst van de persconferentie. "Wij zagen dit probleem al ontstaan toen de vorige versoepelingen in de horeca, die per 1 juni waren ingegaan, werden aangekondigd. Daarom hebben wij de afgelopen weken intensief gelobbyd voor een oplossing en hadden wij het ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport al gewezen op het probleem dat zou ontstaan voor horecasporten. We hadden dus goede hoop op een heldere oplossing en passende maatregelen. Toen na de persconferentie bleek dat er nog altijd onduidelijkheid was, hebben we gelijk alle lijntjes uitgezet die ons konden helpen richting een oplossing. Na een paar intensieve dagen lobbyen en overleggen met diverse instanties lijkt de oplossing nabij", aldus Engelbertink.

Protocol

Op aangeven van de NDB en de KNBB, de biljartbond, is samen met NOC*NSF het landelijk sportprotocol vandaag aangepast. "Er staat nu dat er bij wedstrijden zoveel mogelijk 1,5 meter afstand gehouden moet worden en dat is een belangrijke nuance", zegt Engelbertink. "Natuurlijk moet de 1,5 meter afstand zoveel mogelijk in acht genomen worden, maar tijdens sportwedstrijden kan daar iets coulanter mee omgegaan worden."

"Het is een voorzichtige stap in de goede richting. We moeten echter nog enig voorbehoud maken. Het veiligheidsberaad en de veiligheidsregio’s moeten de nieuwe noodverordeningen, die gelden vanaf 1 juli, nog vaststellen. Hierin kunnen zij afwijken en aanvullende bepalingen opnemen. Wij hebben vandaag het veiligheidsberaad en de veiligheidsregio’s nog geïnformeerd over het nieuw landelijk sportprotocol, zodat zij hopelijk hun noodverordening en Q&A’s zullen vaststellen in lijn met het landelijk sportprotocol", aldus Engelbertink.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hearn: 'Ahoy gaat ook zonder publiek door in september!', maar waarom in vredesnaam?

RTL7 Darts

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore