Darts

Smith snakt naar eerste majortitel: 'Ik heb 'm nu echt nodig'

26 juni 2020 14:49 Aangepast: 26 juni 2020 15:51
Michael Smith tijdens de WK-finale in 2019 Beeld © PDC

Michael Smith behoort al jaren tot de grote jongens in de dartwereld, is de nummer 5 op de Order of Merit en stond al in de finale van onder andere het WK Darts, de Premier League en de World Matchplay. Desondanks staat er nog altijd geen majortitel in de prijzenkast van de Engelsman en daar baalt hij van.

Als 20-jarige jongen liet Michael Smith zich in 2010 al gelden. Tijdens de UK Open versloeg hij onder andere Peter Manley. In de jaren daarna schaarde 'Bully Boy' zich bij de veelbelovende talenten en in 2013 werd hij zelfs wereldkampioen bij de jeugd. Eind 2013 stormde Smith de top 32 van de PDC Order of Merit in, eind 2015 stond hij in de top 8.

Vorm

De lof over zijn subtiele worp en natuurlijk talent leverde de inmiddels 29-jarige Smith nog geen grote titel op en dat werd tijdens zijn periode thuis extra duidelijk. "Ik heb meer tijd dan ooit gehad om die prijzen voor de tweede plaats te bekijken in mijn huis en dat was niet echt prettig. Ik heb echt een grote titel nodig nu", zegt Smith tegen Sky Sports.

Met name de nederlagen in de finale van de World Matchplay 2019 tegen Rob Cross en het WK Darts 2019 tegen Michael van Gerwen doen Smith pijn. "Ik ging die finales in als de speler die het best in vorm was", vindt Smith. "Ik hoefde die lijn alleen maar door te trekken en ik had gewonnen. Maar dat gebeurde niet."

Gebroken hand

"Wanneer je weet dat je gaat verliezen, begin je te denken dat je gewoon een paar legs moet pakken om jezelf niet voor schut te zetten", aldus Smith, die tijdens de WK-finale zijn emoties niet in bedwang kon houden. Na een achterstand van 3-0 brak hij zijn hand. "Ik ging tijdens de pauze naar buiten en sloeg tegen een muur. Mijn horloge en een bot in mijn hand sneuvelden", zei Smith eerder in een interview.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Smith brak hand tijdens WK-finale

Afvallen

Smith zal na de coronacrisis extra fit aan de oche verschijnen. De Engelsman geeft aan maar liefst 12,5 kilo te zijn afgevallen. "Ik hoop dat het niet voor niets was! Ik heb op de juiste momenten kunnen eten en ik heb wandelingen van 10 à 15 kilometer gemaakt met mijn vrouw en kinderen."

Ondanks die tijd kijkt Smith uit naar zijn 'oude leven'. "We hebben het altijd heel druk, maar over een week of drie wordt het gekkenhuis met alle ProTours, EuroTours en de Premier League. Het wordt zwaar, maar ook mooi. Je moet gewoon in je achterhoofd houden wat je de laatste drie of vier maanden hebt kunnen doen."

RTL7 Darts

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore