Darts

Eerste Nederlandse WK-deelnemer: ‘Waar ben ik in beland als amateurtje?’

24 maart 2020 14:52 Aangepast: 24 maart 2020 21:08
Bert Vlaardingerbroek Beeld © ANP/Evert Jan Daniels

De naam van Bert Vlaardingerbroek staat in ieder dartsboek geschreven. De inmiddels 60-jarige Hagenaar schreef in 1988 historie door als eerste Nederlander op het WK Darts te verschijnen. Een unieke prestatie en ervaring.

“Je bent een amateur. Je speelt gewoon lekker en je ziet dan wel hoever het komt. En dan sta je ineens op de Embassy”, zegt Vlaardingerbroek tegen Andere Tijden Sport. In die tijd mocht Nederland één deelnemer sturen en als Nederlands kampioen was het de eer aan Vlaardingerbroek.

'Waar ben ik beland?'

‘Big Bert’ keek zijn ogen uit in Engeland. “Dan kom je daar aan op Frimley Green. Je zit in een mooi hotel, een mooie accommodatie. En dan zie je John Lowe uit zijn Jaguar stappen. En een ander stapt uit zijn Rolls Royce”, lacht Vlaardingerbroek. “Waar ben ik in beland als amateurtje?”

Zijn eerste WK-deelname draaide niet uit op een succesverhaal. Hij verloor in de eerste ronde met 3-1 van de latere kampioen Bob Anderson. “Ik gaf hem een hand en zei: ‘klasse’", aldus de nuchtere Nederlander. De Hagenees baalde niet. “Je staat daar voor het eerst. Je bent de eerste Nederlander en speelt tegen professionals.”

Geen killer

In zijn thuisstad Den Haag werd de postbode beroemd. “Iedereen was al blij en verrast dat ik daar stond. Ik werkte bij de PTT nog en toen ik een pakje bezorgde herkenden mensen me. ‘Jij bent toch van de televisie?’. Dat was wel leuk.”

Vlaardingerbroek mocht later nog drie keer naar de Embassy, maar wist nooit de eerste ronde te overleven. “Ik ben geen killer. Dat zegt mijn moeder ook altijd: ‘je bent te makkelijk’. Dat zal wel zo. Je wordt toch zes keer de nummer 1 van Nederland. Maar misschien had er wat meer ingezeten.”

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore