Geen geld

Dartsbond staat op omvallen, is het laatste BDO WK gaande?

10 januari 2020 16:28 Aangepast: 10 januari 2020 16:35
Raymond van Barneveld na zijn tweede BDO-wereldtitel in 1999. Beeld © Tim Ockenden/PA/Getty Images

Raymond van Barneveld, Michael van Gerwen, Peter Wright en Phil Taylor. Bijna alle topspelers in de geschiedenis van het darten begonnen ooit bij de British Darts Organisation en speelden het WK in Frimley Green, beter bekend als The Embassy en later Lakeside. Maar het gaat slecht met de bond. Heel slecht.

Rekeningen kunnen niet worden betaald, zalen blijven leeg en spelers lopen weg. Is het laatste WK van de ooit zo grote bond nu aan de gang?

De oorsprong

De BDO werd in 1973 opgericht. Met de oprichting van de BDO zorgde oprichter Olly Croft voor een nieuwe stap in het professionele darten. De regels werden vastgesteld, de sport kwam op tv en er kon geld verdiend worden.

Het ging de BDO lang voor de wind, maar na ruim 10 jaar kwam er zand in de motor. Sponsoren liepen weg, tv zond minder toernooien uit en de topspelers werden ontevreden. In 1992 gingen die topspelers, waaronder Phil Taylor, hun eigen weg met de WDC (later de PDC).

Het omslagpunt

De BDO had in de beginjaren niet veel last van het verlies van de topspelers. Andere toppers, zoals Van Barneveld, trokken de kar. De Nederlander koos in 2007 echter ook voor een overstap en liet onder andere heel Nederland kennis maken met de PDC.

Het was het begin van het einde voor de BDO. De PDC groeide en steeds meer spelers, zoals Michael van Gerwen, stapten over. “Omdat de PDC een professionelere organisatie is, met meer geld en meer toernooien”, was de reden van de jonge ‘Mighty Mike’.

Van Barneveld maakt bekend over te stappen naar de PDC. Van Barneveld maakt bekend over te stappen naar de PDC.

Neerwaartse spiraal

Het ging minder met de BDO, maar sinds de afzetting van voorzitter Olly Croft in 2011 was de echte neerwaartse spiraal ingezet. De ambitieuze plannen van zijn opvolgers gingen faliekant de mist in of hadden juist een omgekeerd effect. Een weg terug was er niet meer.

Het werd voor de bond steeds moeilijk om rekeningen te betalen. Ook een Nederlands bedrijf ondervond dat. “We hebben nog een factuur openstaan van een aanzienlijk bedrag”, zegt Erwin Beenhakker van 1:1 Producties. “We hebben een aantal aanmaningen gestuurd, maar geen reactie gekregen.”

BDO WK Darts 2020

De problemen van de BDO worden nu pijnlijk duidelijk tijdens het WK Darts. Er werd geen titelsponsor gevonden, slechts 15% van de kaarten werd verkocht en het prijzengeld staat nog steeds niet vast. Volgens onbevestigde berichten gaat de winnaar naar huis met 23.000 pond, terwijl dit andere jaren 100.000 pond was.

“Mocht dat kloppen dan weet je dat het zo langzaamaan wel einde verhaal is met de BDO", aldus WK-deelnemer Martijn Kleermaker, die helemaal klaar is met de huidige voorzitter Des Jacklin. "Hij durft ons volgens mij niet onder ogen te komen. Hij heeft geen steun van mij en velen met mij. Het lijkt mij een onhoudbare situatie”

De laatste?

Veel spelers hebben aangegeven na het BDO WK Darts over te stappen naar de PDC. Het zou dus zomaar kunnen dat de finale van aanstaande zondag de laatste finale is onder de BDO-vlag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlands bedrijf de dupe van dartsbond BDO: 'Ze laten ons barsten'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore